DUTERTE JASAN: Odgovaraće svako ko je delovao izvan granica
Rodrigo Duterte, Foto: Profimedia

PREDSEDNIK FILIPINA

DUTERTE JASAN: Odgovaraće svako ko je delovao izvan granica

Duterteova vlada je prošle nedelje saopštila da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom niti će dozvoliti bilo kakvim istražiteljima da uđu na Filipine

Objavljeno:

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da će se svako za koga se utvrdi da je u njegovoj kampanji borbe protiv ilegalnih droga "delovao izvan granica" smatrati odgovornim prema nacionalnim zakonima.

Duterte je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da je naložio filipinskom Ministarstvu pravde i policiji da preispitaju sprovođenje te kampanje, u kojoj je ubijeno više od 6.100 sumnjivih trgovaca drogom i korisnika otkako je on u junu 2016. godine stupio na vlast, prenosi agencija Rojters.

„Oni za koje se utvrdi da su tokom operacija postupili van granica zakona biće odgovorni pred našim zakonima“, rekao je Duterte u video obraćanju na godišnjem skupu.

Duterte, međutim, nije spomenuo formalnu istragu o mogućim zločinima protiv čovečnosti, koju su prošle nedelje odobrile sudije Međunarodnog krivičnog suda, ali se čcini da, kako ocenjuje Rojters, odbija spoljno mešanje u pitanja ljudskih prava.

„Nedavno smo sa Ujedinjenim nacijama finalizovali naš Zajednički program o ljudskim pravima. Ovo je model za konstruktivno angažovanje između suverenih država članica i Ujedinjenih nacija“, rekao je predsednik Filipina.

„Smislena promena, da bi bila trajna, mora doći iznutra. Nametanje nečije volje – bez obzira koliko plemenita ta namera bila – nikada nije uspelo u prošlosti. A neće ni u budućnosti“, dodao je on.

Duterteova vlada je prošle nedelje saopštila da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom niti će dozvoliti bilo kakvim istražiteljima da uđu na Filipine.

Duterte i njegovi šefovi policije tvrde su da su ubistva počinjena u samoodbrani i da Međunarodni krivični sud nema pravo da se meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da je Duterte lično podsticao smrtonosno nasilje u ratu protiv droga i optužuju policiju za ubistvo nenaoružanih osumnjičenih lica.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.