HAOS NA KANARSKIM OSTRVIMA I DALJE TRAJE: Evakuacija stanovništva se NASTAVLJA!
Lava, Foto: Printscreen youtube

zastrašujuće

HAOS NA KANARSKIM OSTRVIMA I DALJE TRAJE: Evakuacija stanovništva se NASTAVLJA!

Vulkan se aktivirao u nedelju, zbog čega je evakuisano šest hiljada osoba, dok je do sada uništeno najmanje 166 kuća

Objavljeno:

Porodice su danas požurile da se evakuišu pred nadolazećom lavom, dok su helikopteri nadletali iznad aktivnog vulkana na španskom ostrvu La Palmi.

Trećina domaćinstava ugrožena je lavom, koja ide prema obali, u gradu Los Lanos de Aridaneu. Porodice su u kombije natovarile dušeke, frižidere, veš mašine i torbe pune odeće, prenosi Index.

Stanovnici Los Lanos de Aridanea, dobili su sat vremena da se spakuju i evakuišu, što je ranije bio slučaj u drugim mestima na kanarskom ostrvu La Palmi.

Vulkan se aktivirao u nedelju, zbog čega je evakuisano šest hiljada osoba, dok je do sada uništeno najmanje 166 kuća.

Predsednik Kanarskih otoka Angel Victor Tores, rekao je da službe nisu mogle da zaustave neumoljiv napredak lave prema moru, i da će nastradati još kuća, crkava i poljoprivrednih površina. Za sada nema povređenih zbog erupcije vulkana.

Iako je još uvek teško proceniti ukupnu štetu, rekao je da će ona biti puno veća od 400 miliona evra, koliko iznosi prag Evropske unije za dodelu pomoći.

"Lava na putu prema moru bila je pomalo hirovita i skrenula je s puta"

Vlasti su skrenule pažnju na to da bi izlivanje lave u more moglo dovesti do oblaka otrovnih gasova i eksplozije, usled brzog hlađenja rastopljene stene.

Obalna straža zatvorila je zonu od dve nautičke milje iz predostrožnosti, kako bi sklonila radoznale posmatrače na brodovima od uticaja gasova, rekao je predsednik ostrvskog veća Mariono Hernandez za radio Cadena SER.

Urušavanje puteva juče je usporilo evakuaciju. Prvobitno se očekivalo da će lava stići do obale, ali se sada kreće sporije.

Više ljudi moralo je da bude evakuisano kasno sinoć i rano jutros, nakon što je novi tok lave počeo da teče iz druge pukotine na padini vulkana Kumbre Viejo.

- Lava na putu prema moru bila je pomalo hirovita i skrenula je s puta - rekao je načelnik El Pasa, Sergio Rodrigez.

Da podsetimo, ranije danas uništena je vila, a lava je ušla u bazen.

Bonus video:

VULKAN U KONGU
02:21

VULKAN U KONGU

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media