UN, SAD i Velika Britanija osudili pogubljenje 9 građana Jemena: Streljanje izazvalo GNEV
Jemen, Foto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

brutalna egzekucija

UN, SAD i Velika Britanija osudili pogubljenje 9 građana Jemena: Streljanje izazvalo GNEV

Gutereš je izrazio "duboko žaljenje" zbog streljanja koje je izazvalo rašireni gnev u Jemenu, čak i u Sani, čiji se stanovnici uglavnom uzdržavaju od kritikovanja pobunjenika, u strahu od odmazd

Objavljeno: 07:52h

Ujedinjene nacije, SAD i Velika Britanija su danas osudili javno pogubljenje devet gradjana Jemena koje su izveli pobunjenici iz pokreta Huti.

Pobunjenici koje podržava Iran juče su streljali devet osoba koje su osudili za učešće u ubistvu visokog zvaničnika pokreta Huti Saleha Al Samada u aprilu 2018. godine, u vazdušnom napadu medjunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Stotine ljudi, uglavnom pobunjenika i njihovih pristalica, prisustvovalo je streljanju na trgu Tahrir u glavnom gradu Sani.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da sudski proces, u kojem je devet osoba osudjeno na smrt, "nije ispunio zahteve fer i poštenog sudjenja".

Gutereš je izrazio "duboko žaljenje" zbog streljanja koje je izazvalo rašireni gnev u Jemenu, čak i u Sani, čiji se stanovnici uglavnom uzdržavaju od kritikovanja pobunjenika, u strahu od odmazde.

SAD su suđenje nazvale "prevarom" koja je usledila posle "godina torture i zlostavljanja" juče pogubljenih osoba.

Britanska ambasada u Jemenu osudila je "brutalnu egzekuciju" koja je pokazala "flagrantno nepoštovanje" fer i poštenog suđenja.

Devet pogubljenih, medju kojima je i 17-godišnjak, uhapšeno je nekoliko meseci posle ubistva Al Samada, nakon čega su, prema rečima advokata jednog od njih, bili izloženi nehumanom tretmanu.

Za ubistvo Al Samada optužena je još 51 osoba, za špijuniranje u korist koalicije na čelu sa Rijadom, koja od 2015. ratuje na strani medjunarodno priznate vlade Jemena.

Bonus video:

04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.