IMAMO IZUM DECENIJE: Verovali ili ne, ova BOJA KOJU VIDITE bi mogla da znači da više NEĆEMO IMATI KLIMA UREĐAJE!
Ksjulin Ruan i najbelja od svih belih boja, Foto: Profimedia

BLISTAVO BELO

IMAMO IZUM DECENIJE: Verovali ili ne, ova BOJA KOJU VIDITE bi mogla da znači da više NEĆEMO IMATI KLIMA UREĐAJE!

Reč je o nečemu stvarno revolucionarnom

Objavljeno:

Najbelja bela boja na svetu stvorena je u laboratoriji u Univerzitetu Perdju, i ona je toliko bela da bi u jednom trenutku mogla da eliminiše potrebu za radom klima uređaja, tvrde naučnici!

Ova boja je sada registrovana u Ginisovoj knjizi rekorda, kao "najbelja boja ikad napravljena".

Cilj naučnika, kad su pravili ovu boju, naravno, nije bio ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, nego borba protiv globalnog zagrevanja.

- Kad smo započeli ovaj projekat, pre 7 godina, imali smo na umu uštedu energije i borbu protiv klimatskih promena - kaže Ksjulin Ruan, profesor mehaničkog inženjeringa na Perdjuu.

Ideja projekta je bila da se napravi boja koja bi potpuno odbijala sunčevu svetlost od građevine premazane tom bojom.

Pravljenje ove boje je potrajalo, i došlo se do bele boje koja odbija 98,1 odsto Sunčevog zračenja, dok istovremeno emituje infracrvenu toplotu. Pošto boja apsorbuje manje toplote od sunca nego što je emituje, površina pokrivena ovom bojom se hladi u odnosu na temperaturu u okruženju, i to bez potrošnje energije.

Korišćenje ove nove farbe da se pokrije površina od oko 100 kvadratnih metara moglo bi rezultirati uštedom od oko 10 kilovata.

- Ovo je jače od većine klima uređaja koji se koriste u većini kuća - rekao je Ruan.

Standardna komercijalna bela boja se zagreva, a ne hladi. Boje koje se trenutno mogu naći na tržištu obično odbijaju samo 80 do 90 odsto sunčeve svetlosti, i ne mogu učiniti površine hladnijim od okruženja.

Dve stavke čine ovu boju ultra-belom: veoma velika koncentracija hemijske supstance zvane barijum-sulfat - koja se koristi i u izradi foto-papira i u kozmetici - i različite veličine barijum sulfata u boji, tvrde naučnici iz Perdjua.

Oni već imaju planove da ovu ultra-belu boju industrijski proizvode i prodaju na tržištu, i napravili su partnerstvo sa jednom kompanijom.

Bonus video:

04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso/USA Today)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.