PODNET ZAHTEV: Kina želi da pristupi savezu transpacifičkog parterstva!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

partnerstvo

PODNET ZAHTEV: Kina želi da pristupi savezu transpacifičkog parterstva!

CPTPP je 2018. potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Čile, Japan i Novi Zeland

Objavljeno:

Nastojeći da ojača svoj trgovinski uticaj, Kina, druga najveća svetska ekonomija, podnela je zahtev da se pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), potvrđeno je iz ministarstva trgovine Kine.

Ministar trgovine Vang Ventao predao je kineski zahtev za pridruživanje sporazumu o slobodnoj trgovini u formi pisma novozelandskom ministru trgovine Dejmijenu Okonoru, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine kasno sinoć.

CPTPP je 2018. potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Čile, Japan i Novi Zeland. Ovaj sporazum je ranije bio poznat pod nazivom Transpacifičko partnerstvo (TPP) i smatran je važnom ekonomskom protivtežom kineskom regionalnom uticaju.

Japan koji predsedava CPTPP ove godine, rekao je da će konsultovati sve zemlje članice da se izjasne o zahtevu Kine, ali nije rekao u kom roku će se to dogoditi.

-Japan smatra da je potrebno utvrditi da li je Kina, koja je podnela zahtev za pridruživanje TE-11, spremna da ispuni izuzetno visoke standarde naše organizacije - izjavio je danas japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura.

TPP je bio ključan savez za strateški zaokret bivšeg američkog predsednika Baraka Obame prema Aziji, ali je njegov naslednik Donald Tramp povukao SAD iz tog sporazuma 2017. Pristupanje CPTPP bio bi veliki podsticaj za Kinu nakon prošlogodišnjeg pristupanja Sporazumu o slobodnoj trgovini 15-članog Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Bonus video:

14:13

Espreso Intervju - Ceca

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.