NAJNOVIJA VAKCINA: Daje se i MALOJ DECI
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

istraživanja

NAJNOVIJA VAKCINA: Daje se i MALOJ DECI

Kuba jako brzo vakciniše svoje građane kubanskim vakcinama Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koja su za korišćenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori

Objavljeno: 19:20h

Kuba će u četvrtak zatražiti odobrenje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) za tri vakcine protiv covida-19, prenela je državna korporacija koja ih proizvodi i koja ih je upravo počela da ih daje maloj deci.

Rolando Perez Rodriguez, direktor istraživanja i razvoja BioCubaFarme, to je rekao u raspravi koju su u utorak uveče preneli državni mediji, a tema je bila kampanja vakcinacije kojom se do novembra želi vakcinisati više od 90 odsto stanovnika.

"Već su se dogodili neki kontakti u Havani i u uredu u Ženevi", rekao je Perez. "Sada počinju procedura i konsultacije kako bi se ocenila predana dokumentacija."

Kuba jako brzo vakciniše svoje građane kubanskim vakcinama Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koja su za korišćenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori.

Barem jednu dozu primilo je više od 65 odsto Kubanaca, a 37 odsto je u potpunosti vakcinisano s tri doze, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Kuba je jedina karipska zemlja koja je razvila vlastitu vakcinu protiv korona virusa.

Vakcina, Vakcinacija, TC Ušće, Ušće
foto: Aleksandra Čolić

Tvrde da su vakcine 90 odsto delotvorne

Tvrdi da su vakcine 90 odsto delotvorna, a prvi rezultati slični su rezultatima drugih glavnih vakcinacija. Vakcine bitno smanjuju širenje zaraze, tešku bolest i smrt, po vlastima, premda ti rezultati još nisu recenzirani.

"Vakcinisaće se i deca od dve godine, a u četvrtak će početi vakcinacija i mlađe dece", rekla je zvaničnica ministarstva javnog zdravlja Maria Elena Soto u emisiji, po čemu je Kuba prva na svetu koja masovno vakciše decu mlađu od šest godina.

Vakcine se temelje na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi za decu već decenijama, ističe proizvođač.

U zadnjih nedelju dana Kuba je imala oko 7500 zaraženih na dan i gotovo 80 umrlih, značajno manje nego pre mesec dana. No, to je i dalje jedna od najviših stopa na svetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Oko 20 odsto slučajeva zabeleženo je kod mlađih od 20 godina.

Kubanske vlasti nadaju se da će situaciju staviti pod kontrolu do početka turističke sezone u novembru i da će izvoziti vakcine.

Soberana-2 se već proizvodi u Iranu, a Vijetnam je rekao da bi mogao kupiti i proizvoditi Abdalu.

Meksiko takođe želi da ih proizvoditi.

Kuba može proizvoditi 100 miliona doza vakcina godišnje, od čega će joj najmanje 30 miliona biti potrebno za vlastite građane.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.