PUTIN UDARIO JAKO POSLE SASTANKA SA BAŠAROM: Nije nimalo ŠTEDEO!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

paljba

PUTIN UDARIO JAKO POSLE SASTANKA SA BAŠAROM: Nije nimalo ŠTEDEO!

Putin je aludirao na stotine američkih vojnika stacioniranih u istočnoj Siriji koje podržavaju snage sirijskih Kurda u borbi protiv džihadista Islamske države, ali i na turske snage koje pomažu pobunjenike na severu zemlje

Objavljeno: 21:07h

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je prisustvo stranih snaga u Siriji, rekavši da su tamo protiv volje sirijske vlade i da blokiraju konsolidaciju ratom razorene zemlje, saopštio je danas Kremlj.

Putin je aludirao na stotine američkih vojnika stacioniranih u istočnoj Siriji koje podržavaju snage sirijskih Kurda u borbi protiv džihadista Islamske države, ali i na turske snage koje pomažu pobunjenike na severu zemlje.

On je na sastanku sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, sa kojim je razgovarao u ponedeljak uveče u Moskvi, rekao da je problem što se strane oružane snage bez odluke UN i dozvole sirijske vlade nalaze na odredjenim teritorijama zemlje, što je očigledno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom.

Rusija se uključila u desetogodišnji rat u Siriji 2015. godine, kada se činilo da je sirijska vojska blizu kolapsa, i pomogla u preokretu odnosa snaga u korist Asada, čije snage sada kontrolišu veći deo zemlje.

Stotine ruskih vojnika rasporedjeno je širom Sirije, a imaju i vojnu vazdušnu bazu duž sirijske mediteranske obale.

Asad je retko putovao u inostranstvo od izbijanja rata, osim u poseti ključnim saveznicima Rusiji i Iranu.

Asad i Putin razgovarali su o vojnoj saradnji i operaciji preuzimanja područja pod kontrolom pobunjenika u Siriji, javili su danas državni mediji u Damasku.

Sastanak dvojice predsednika bio je prvi od samita u januaru prošle godine u glavnom gradu Sirije.

Oni su razgovarali o političkom procesu u ratom razorenoj Siriji, kao i o borbi protiv terorizma.

Sirijska opozicija saopštila je da su ruski ratni avioni poslednjih nedelja izveli napade u severozapadnoj provinciji Idlib, poslednjem velikom uporištu pobunjenika u zemlji.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.