MERKELOVA U TIRANI: Na oproštajnoj turneji ponovila istu rečenicu koju je izgovorila i 2015. godine!
Angela Merkel, Foto: Profimedia

zapadni balkan

MERKELOVA U TIRANI: Na oproštajnoj turneji ponovila istu rečenicu koju je izgovorila i 2015. godine!

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće o regionalnoj saradnji sa čelnicima država Zapadnog Balkana na sastanku u Albaniji

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Tiranu stigla iz Beograda, gde se susrela sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Geostrateški interes Evrope je članstvo zemljalja Zapadnog Balkana u EU, došla sam da pružim podršku Nemačke tim zemljama, koje su napravile veliki napredak na evropskom putu, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel u Tirani sad već davne 2015. godine.

Sada je, na svojoj oproštajnoj turneji po Zapadnom Balkanu šest godina kasnije, opet u Albaniji ponovila iste želje, nadanja i težnje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće o regionalnoj saradnji sa čelnicima država Zapadnog Balkana na sastanku u Albaniji.

Merkel se po dolasku u Tiranu sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom će biti organizovan sastanak sa premijerima Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i predstavnicima Kosova.

Angela Merkel je u Tiranu na susret sa Ramom stigla iz Beograda, gde se susrela s Aleksandrom Vučićem i podržala ga na putu ka EU.

Kako piše Jutarnji list, Merkel je na svojoj poslednjoj turneji - posle 16 godina na čelu Nemačke, Merkel napušta aktivnu politiku nakon izbora 26. septembra - donela za svakog po nešto.

Podržala je evropske integracije šest zemalja, ali upozorila da se okanu bilo kakvih razmišljanja o promenama ili korekcijama međusobnih granica, što naročito važi za Bosnu gde je novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, njen bliski saradnik.

Merkelinog naslednika na kancelarkoj poziciji čeka rešavanje problema Severne Makedonije čiji početak pregovora blokira Bugarska. Nemačka, kao "lokomotiva" EU će morati da odblokira i Albaniju ali i da Kosovu garantuje podršku i ubrzanje evroatlantskih integracija.

Ali agencija DPA navodi kako Merkel, na oproštaju, više predstavlja interese nemačke ekonomije (svim tim zemljama Nemačka je glavi ekonomski i investicioni partner) i važnija joj je stabilnost od demokratije.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.