KUBA OBJAVILA IZVEŠTAJ NAUČNIKA: Tvrde da nije bilo misterioznih napada na diplomate
Ilustracija, Foto: AP

najdetaljniji izveštaj

KUBA OBJAVILA IZVEŠTAJ NAUČNIKA: Tvrde da nije bilo misterioznih napada na diplomate

U izveštaju je 20 članova Kubanske akademije nauka dovelo u pitanje da li se različiti prijavljeni simptomi uopšte mogu smatrati istim sindromom i ocenilo da su neka od predloženih objašnjenja kršila osnovne zakone fizike

Objavljeno: 23:09h

Kuba je danas objavila do sada najdetaljniji izveštaj njenih uglednih naučnika koji su kritikovali navode da su američke i kanadske diplomate bile izložene misterioznim napadima na tom ostrvu zbog kojih su imale zdravstvene tegobe.

U izveštaju je 20 članova Kubanske akademije nauka dovelo u pitanje da li se različiti prijavljeni simptomi uopšte mogu smatrati istim sindromom i ocenilo da su neka od predloženih objašnjenja kršila osnovne zakone fizike.

Oni su medjutim priznali da nisu bili u mogućnosti da ispitaju većinu dokaza koje su naveli američki istraživači.

U izveštaju se navodi da su i sami američki naučnici odbacili predložena objašnjenja da su mnoge bolesti možda nastale usled postojećih zdravstvenih stanja ili problema koji se javljaju u svakoj populaciji.

Američki akademici su u decembru objavili da se "usmerena, pulsirajuća radiofrekventna energija čini najprihvatljivijim“ objašnjenjem za bolesti diplomata SAD na Kubi i u Kini.

Kubanski dokument je taj zaključak nazvao "zagonetnim jer se u izveštaju ne navode direktni dokazi o umešanosti (radio frekvencije) u dogadjaje u Havani".

"Nijedan poznati oblik energije ne može selektivno da izazove oštećenje mozga (laserskom preciznošću) pod uslovima opisanim za navodne incidente u Havani", navode kubanski naučnici.

Oni su zaključili da je jedino objašnjenje koje ne može da bude odbačeno mogućnost da je psihološka sugestija dovela do simptoma.

Oko 35 zaposlenih u ambasadama SAD i Kanade u Havani prijavilo je zdravstvene tegobe tokom 2016. i 2017. godine, posle čega su američki zvaničnici izneli tvrdnju da su oni bili žrtve takozvanih "zvučnih napada".

Nakon toga je obustavljen najveći broj poslova Ambasade SAD u Havani, i takva situacija i dalje traje. Kanada je 2017. naglo smanjila broj članova diplomatskog osoblja u Havani.

Ipak, američki i kanadski naučnici nisu mogli da se slože o uzroku bolesti, ni kada su slični slučajevi prijavljeni u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i Kini, a nedavno i u Vašingtonu.

Potpredsednica SAD Kamala Haris prošlog meseca je nakratko odložila put u Vijetnam nakon što su u Hanoju prijavljena najmanje dva takva slučaja.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.