ŠOLC PRIMIO SNAŽAN UDARAC NA TV DEBATI: Nije mu trebalo dugo da uzvrati (FOTO)
Sinoćnja TV Debata, Foto: Profimedia

žestoko

ŠOLC PRIMIO SNAŽAN UDARAC NA TV DEBATI: Nije mu trebalo dugo da uzvrati (FOTO)

Anketa Infratest dimap-a pokazala je da je 41 odsto od 1.500 gledalaca smatralo Šolca najuverljivijim, daleko ispred kandidata Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lašeta i Analena Berbok iz partije Zelenih, sa 27, odnosno 25 odsto.

Objavljeno: 14:01h

Iako je u Srbiji strana, politička TV debata kandidata u predizbornim danima u razvijenim državama se podrazumeva. U Nemačkoj, koju izbori očekuju 26. septembra, kandidati za kancelara gotovo svakodnevno se u uživo prenosu suočavaju se sa svojim političkim konkurentima. Sinoć je održana druga po redu debata u kojoj su Analena Berbok,Olaf Šolc i Armin Lašet diskutovali o najvažnijim pitanjima.

Čini se da vreme koje je kandidatima dato najbolje iskoristio Šolc, s obzirom da ankete sporovedene nakon emisije ukazuju na to da je uspeo da zadrži slabo, ali čvrsto vođstvo nad svojim rivalima u “poslednjim kliometrima” izborne trke, prenosi DW.

Anketa Infratest dimap-a pokazala je da je 41 odsto od 1.500 gledalaca smatralo Šolca najuverljivijim, daleko ispred kandidata Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lašeta i Analena Berbok iz partije Zelenih, sa 27, odnosno 25 odsto.

To je nagovestilo da se Šolc uspešno odbranio od napada svog konzervativnog rivala Lašeta, koji je, kako se očekivalo, čitav prvi deo debate pokušavao da ga dekoncentriše.

Lašet odmah napada

Politička debata
foto: Profimedia

Lašet je počeo sa sigurnim udarcima upitajući Šolca hoće li oformiti koaliciju sa socijalističkom Levom partijom.

Šolc je odbio da odgovori. Kasnije ga je i moderatorka Majbrit Ilner pitala zašto još uvek nije predstavio potencijalni sastav kabineta. Ponovo je eskivirao pitanje.

Ni Lašeta nisu mimoišla vruća pitanja, pa je tako upitan da li će glasati za kolegu iz stranke Džordža Mašena, bivšeg šefa obaveštajne službe, koji se kandiduje u izbornoj jedinici u istočnoj Nemačkoj u kojoj Lašet živi.

„Postoji mnogo razlika između mene i Mašena i on će se morati da se drži politike koju sam zacrtao kao lider stranke“, rekao je on.

Ovakav odgovor bio je očekivan, jer ga je Džorodž često kritikovao zbog nacionalističkih stavova koje je okarakterisao kao krajne desničarske.

To je čini se bio dobar trenutak da Šolc krene u napad i dodatno poljulja Lašeta. Međutim, Šolc je u međuvremenu bio primoran da se povuče u defanzivu, jer je usledilo pitanje o nedavnim delovanjima državnih tužilaca u Ministarstvu finansija, što je deo istrage u vladinog odeljenja za borbu protiv pranja novca, pri agenciji Ministarstva finansija.

„Da je moj ministar finansija radio poput vas, imali bismo ozbiljan problem“, poručio mu je Lašet.

Šolc iskusno prima udarce

Ipak, Šolc u politici nije od juče, pa je bio dobro pripremljen i za ovakve strele.

Ovog puta krenuo je u kontranapad i ljutito optužio Lašeta da je stvorio iskrivljenu sliku i umanjio istragu, jer je ona bila usredsređena na moguće nezakonite aktivnosti jednog zaposlenog u Kelnu. On je dalje istakao da je proširio finansijski nadzor u ministarstvu od početka svog mandata 2018. godine.

Između ove dve vatre, konačno je uspela da se ugura i treća u ovom slučaju Analena, koja je iskoristila priliku da napadne obe strane zbog toga što nisu učinile dovoljno u pogledu milijardi koje država svake godine gubi zbog utaje poreza i pranja novca.

„Sada jasno vidimo da postoji veliki problem“, rekla je ona.

Analena čekala priliku

Politička debata
foto: Profimedia

Druga karta na koju je Analena igrala jesu njihovi očajni rezultati u rešavanju klimatske krize.

„Nedostaju nam konkrenta rešenja, a vi za to vreme krivite jedan drugoga i oduzimate vreme”, rekla je ona.

Dok se oni svađaju, ona tvrdi da ima rešenje.

„To znači da moramo da se udaljimo od energije uglja što pre, najkasnije 2038. godine, ali ne smemo da dozvolimo da tih 17 godina u međuvremenu budu prazan hod”, rekla je ona.

I Šolc i Lašet su se pravdali time da njihove stranke ozbiljno shvataju krizu, iako obe strane istovremeno naglašavaju važnost zaštite vodećih nemačkih industrija, posebno automobilske i hemijske.

“Nemačka auto-industrija odavno je na putu prilagođavanja „, rekao je Lašet, pa optužio protivikandidate da žele da unište industriju.

Kako stoje stvari?

Pre emitovanja debate, Šolc je imao šest procenata prednosti u odnosu na CDU u najnovijoj anketi, dok je stranka Zelenih zaostala za CDU-om za pet procenata. Ako se radi o vanrednim anketama koje su usledile posle debate, CDU-u ponestaje vremena da prestigne SDP.

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.