IZRAEL UZVRATIO GAZI: Izvedeni novi udari iz VAZDUHA, haos se NASTAVLJA!
Raketa, Foto: Profimedia

užas

IZRAEL UZVRATIO GAZI: Izvedeni novi udari iz VAZDUHA, haos se NASTAVLJA!

Takođe je rečeno da izraelska vojska smatra islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, odgovornim za sve rakete koje se ispaljuju sa te teritorije

Objavljeno:

Izraelska vojska izvela je protekle noći nove udare iz vazduha na pojas Gaze u znak odmazde za dva raketna napada na jug Izraela za manje od 24 sata.

Kako je navedeno, gađana je podzemna radionica za proizvodnju raketa, skladište oružja, mesto za obuku i tunel.

Takođe je rečeno da izraelska vojska smatra islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, odgovornim za sve rakete koje se ispaljuju sa te teritorije, preneli su izraelski mediji.

Palestinski ekstremisti su u subotu uveče ispalili raketu na jug Izraela, što je dovelo do povećanja napetosti i opasnosti od novog sukoba.

Raketu je presreo protivraketni sistem "Gvozdena kupola", pošto su se u pograničnim mestima oglasile sirene za raketnu uzbunu.

U petak posle 23 sata takodje je ispaljena jedna raketa iz pojasa Gaze i nju je presrela "Gvozdena kupola", saopštila je vojska.

Izveštaja o šteti i povredama nije bilo, a u znak odmazde napadnuti su ciljevi ekstremista rano u subotu.

Sinoć se nekoliko stotina Palestinaca sukobilo s izraelskim vojnicima na više mesta na okupiranoj Zapadnoj obali, a palestinski Crveni polumesec je rekao da je osam Palestinaca ranjeno gumenim mecima i da je njih 15 udahnulo suzavac.

Sukobi su izbili posle hapšenja još dvojice palestinskih zatvorenika koji su u ponedeljak pobegli iz zatvora na severu Izraela.

U petak uveče uhapšena su dva zatvorenika u Nazaretu, a za dvojicom se i dalje traga.

U medjuvremenu je izaslanik Katara za Gazu izjavio da su propala nastojanja da se pošalje novčana pomoć njegove zemlje na tu teritoriju jer se Palestinska uprava koja vlada Zapadnom obalom povukla iz dogovora.

Katar je obećao 500 miliona dolara pomoći posle 11-dnevnog sukoba izmedju izraelske vojske i Hamasa u maju.

Propast dogovora o slanju novca će, kako se očekuje, još više povećati napetost izmedju Izraela i Hamasa.

Na napetost utiče i raketiranje iz Gaze, mada se veruje da rakete ispaljuje Islamski džihad jer petoro begunaca iz zatvora pripada toj organizaciji, a šesti je bio komandir vojnog krila Fataha, Brigada mučenika Al Akse, tokom palestinskog ustanka intifade, protiv izraelske okupacije 2000-tih godina.

Bonus video:

02:30

Diplomata Paić odgovara otkud proizvodnja raketa u Gazi

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.