FRANCUSKI FILM OSVOJIO ZLATNOG LAVA
Venecija, Foto: Profimedia

NAGRADA

FRANCUSKI FILM OSVOJIO ZLATNOG LAVA

Srebrnog lava na 78. festivalu u Veneciji, koji je večeras završen dodelom nagrada, dobio je film "E stata la mano di Dio" (Božja ruka) Paola Sorentina

Objavljeno:

Francuski film "Događaj" (L'Evenement) režiserke Odre Divan (Audrey Diwan) osvojio je večeras Zlatnog lava, glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Srebrnog lava na 78. festivalu u Veneciji, koji je večeras završen dodelom nagrada, dobio je film "E stata la mano di Dio" (Božja ruka) Paola Sorentina.

U konkurenciji za glavnu nagradu, koja je često dobar indikator šanse za dobijanje američkog Oskara, bio je 21 film.

Film "Događaj" je priča o studentkinji koja se 1963. godine u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira.

Odri Divan je šesta žena koja je režirala film, proglašen za najbolji u Veneciji.

Konkurencija je ove godine bila žestoka, a u takmičarskom programu su se našli i dobro prihvaćeni filmovi "Moć psa" (The Power of the Dog) Džejn Kempion, "Paralelne majke" (Parallel Mothers) Pedra Almodovara i "Izgubljena ćerka" (The Lost Daughter) Megi Džilenhol.

Srebrnog lava za najbolju režiju dobila je Džejn Kempion za film "Moć psa", a Volpi kup, namenjen najboljoj glumici, pripao je Penelope Kruz, za ulogu u Almodovarovom delu "Paralelne majke".

Megi Džilenhol je osvojila nagradu za najbolji scenario za adaptaciju romana "Izgubljena ćerka" Elene Ferante iz 2008. godine. To je prvi film koji je Džilenhol režirala i prvi za koji je napisala scenario.

Bonus video:

02:32

DANAS JE SIMBOL BORBE I ISTRAJNOSTI! Nataša Kovačević za Kurir TV o svom filmu: Teško mi je bilo da gledam sebe!

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.