AMERIKA OBUSTAVILA LETOVE KOJIMA SE EVAKIŠU AVGANISTANCI: Tvrde da je zbog VIRUSNOG OBOLJENJA!
Aerodrom u Kabulu, Foto: Profiemedia

HAOS

AMERIKA OBUSTAVILA LETOVE KOJIMA SE EVAKIŠU AVGANISTANCI: Tvrde da je zbog VIRUSNOG OBOLJENJA!

U dokumentu američke vlade upozorava se da bi ovaj razvoj događaja mogao da ima značajan uticaj na evakuaciju koja je počela kada su talibani preuzeli Kabul 15. septembra, a brojni Avganitanci napustili zemlju

Objavljeno:

SAD su obustavile letove kojima je trebalo da budu evakuisani Avganistanci, nakon što su otkriveni slučajevi malih boginja prilikom dolaska izbeglica u SAD.

U dokumentu američke vlade upozorava se da bi ovaj razvoj događaja mogao da ima značajan uticaj na evakuaciju koja je počela kada su talibani preuzeli Kabul 15. septembra, a brojni Avganistanci napustili zemlju, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Odluku je donela Američka služba za carinu i kontrolu granice na preporuku Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da je obustava došla nakon što su otkrivene male boginje među četiri Avganistanaca koji su ušli na teritoriju SAD.

Još se ne zna da li su se reči Psaki odnosile na zaustavljanje letova iz svih tranzitnih mesta gde su smešteni Avganistanci ili samo na dva najveća - Katar i Nemačku.

Obustava bi mogla da "ozbiljno ugrozi" operacije u bazi Ramštajn u Nemačkoj, jednom od najvećih tranzitnih mesta, a takođe će američki letovi biti stopirani iz američke baze Us-Udeid u Kataru.

Neke od avganistanskih izbeglica su na putu do SAD, ali su privremeno smešteni na pojedinim lokacijama, među kojima je i Kosovo i Metohija.

U vladinom dokumentu se navodi da će odluka o prekidu letova imati kontraefekat na blizu 10.000 vakcinisanih koji se nalaze u Ramštajnu.

Dodaje se da su mnogi tamo duže od 10 dana i da su već "izmoreni".

Nemačka je odredila desetodnevno ograničenje za Avganistance da mogu ostati u američkoj bazi, a neki nemački političari i mediji su se pobunuli kada su pojedini Avganistanci zatrazili azil u toj zemlji.

Bonus video:

ŠTA ĆE SE DESITI POSLE PADA KABULA: Darko Obradović u Usijanju dana, DA LI U AVGANISTANU SLEDI NOVI GRAĐANSKI RAT
02:29

ŠTA ĆE SE DESITI POSLE PADA KABULA: Darko Obradović u Usijanju dana, DA LI U AVGANISTANU SLEDI NOVI GRAĐANSKI RAT

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media