PREMINUO BIVŠI PREDSEDNIK! Svrgnuo VLADU i ušao u ISTORIJU (FOTO)
Žorže Sampajo, Foto: Profimedia

NIJE IZDRŽAO

PREMINUO BIVŠI PREDSEDNIK! Svrgnuo VLADU i ušao u ISTORIJU (FOTO)

Nakon mirnog prvog mandata od 1996 do 2001. godine, bivši advokat i socijalista osvojio je još jedan, koji je bio mnogo turbulentniji i tokom kojeg je pokazao moć predsedničkih ovlašćenja, iako je u Portugaliji ta funkcija uglavnom ceremonijalna

Objavljeno: 13:30h

Bivši predsednik Portugalije Žorže Sampajo, koji je ušao u istoriju te zemlje kada je 2005. godine iskoristio posebna ovlašćenja da bi raspustio parlament i svrgao nestabilnu vladu, preminuo je danas u 81. godini.

Uzrok njegove smrti nije saopšten, ali je on bio u bolnici od 27 avgusta zbog teškoća sa disanjem, navodi Rojters.

Nakon mirnog prvog mandata od 1996 do 2001. godine, bivši advokat i socijalista osvojio je još jedan, koji je bio mnogo turbulentniji i tokom kojeg je pokazao moć predsedničkih ovlašćenja, iako je u Portugaliji ta funkcija uglavnom ceremonijalna.

Socijalisti su, zbog rasta budžetskog deficita i dolaska zemlje na ivicu recesije, izgubili prevremene parlamentarne izbore 2002. od koalicije desnog centra koju su činile socijaldemokrate i narodna partija.

Sampajovo odbijanje da 2004. godine raspiše nove prevremene izbore nakon što je Hoze Manuel Durao Barozo podneo ostavku na mesto premijera izazvala je masovne proteste levičerskih partija, uključujući socijaliste.

Žorže Sampajo
foto: Profimedia

U pokušaju da obezbedi političku stabilnost, on je za premijera postavio drugog socijaldemokratu, Pedra Sanatanu Lopesa, da bi nakon samo četiri meseca ocenio da nova vlada ne postiže željene rezultate i da joj nedostaje kredibilitet.

Iskoristio je posebna predsednička ovlašćenja, koja se u Portugaliji često nazivaju "atomskom bombom", kako bi raspustio parlament i zakazao nove izbore za februar 2005. na kojiima su pobdili socijalisti, a novi premijer postao Hoze Sokrates.

Sampajo je jedini predsednik Portugalije u istoriji koji je iskoristio posebna ovlašćenja da svrgne većinsku vladu.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.