JANOŠ ADER: Mađarska ponudila pomoć POLJSKOJ u nadzoru granica sa BELORUSIJOM!
Janoš Ader, Foto: Printscreen / Youtube

oglasio se

JANOŠ ADER: Mađarska ponudila pomoć POLJSKOJ u nadzoru granica sa BELORUSIJOM!

Mađarska će ponuditi svoju pomoć u nadzoru i kontroli ograde duge 370 kilometara koja se trenutno gradi duž granice, rekao je Ader

Objavljeno:

Mađarska vlada ponudila je Poljskoj pomoć u nadzoru granice sa Belorusijom, u pokušaju da odvrati migrante od ilegalnog ulaska u zemlju, rekao je danas mađarski predsednik Janoš Ader.

Na poljsko-beloruskoj granici nastala je ozbiljna migraciona kriza a dogadjaji u Avganistanu "verovatno će u budućnosti izvršiti još veći migracioni pritisak na Poljsku", rekao je Ader na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti sa poljskim kolegom Andžejem Dudom.

Mađarska će ponuditi svoju pomoć u nadzoru i kontroli ograde duge 370 kilometara koja se trenutno gradi duž granice, rekao je Ader. Budimpešta će takodje podeliti svoja iskustva sa sopstvenom ogradom na granici koju je počela da podiže 2015. godine tokom priliva migranata u Evropu.

Poljska, saveznik mađarske desničarske vlade, prošle nedelje je proglasila vanredno stanje u krugu od tri kilometara duž granice sa Belorusijom usred sve većeg migracionog pritiska.

Evropski lideri, uključujući one iz Poljske, Letonije i Litvanije, optužili su autoritarnog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za ilegalno prebacivanje migranata u njihove zemlje kako bi destabilizovali EU u znak osvete za sankcije koje je EU uvela Belorusiji. Duda se sastao i sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji ga je uverio u punu podršku Mađarske u, kako je rekao, "napadu" na Poljsku od strane izvršne vlasti EU koja je počela finansijski da kažnjava da bi obezbedila poštovanje zakona EU.

Evropska komisija je juče zatražila od Suda pravde Evropske unije da kazni novčano Poljsku zato što je ignorisala privremene mere tog suda i presudu iz sredine jula u kojoj je vlastima naredjeno da zamrznu politizovano kažnjavanje sudija po reformisanom sistemu u poljskom Vrhovnom sudu.

Bonus video:

NAPUŠTENI VAGONI KAO DOM: Migranti već tri meseca žive bez hrane, vode i struje (KURIR TELEVIZIJA)
01:24

NAPUŠTENI VAGONI KAO DOM: Migranti već tri meseca žive bez hrane, vode i struje (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media