ŠEF POLICIJE UGUŠIO MLADIĆA (24) KESOM: U kući mu pronađeno pravo BOGATSTVO, snimak STRAVIČNOG ZLOČINA! (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen/Youtube

TAJLAND

ŠEF POLICIJE UGUŠIO MLADIĆA (24) KESOM: U kući mu pronađeno pravo BOGATSTVO, snimak STRAVIČNOG ZLOČINA! (VIDEO)

Policija dugo ima centralnu ulogu u tajlandskoj političkoj strukturi moći

Ugušio mladića kesom, ali zaboravio na kamere: Snimak otkrio prljavog policajca, u kući mu našli pravo bogatstvo (VIDEO)

Objavljeno: 21:33h

Kada se prošlog meseca u tajlandskoj javnosti pojavio zastrašujući snimak lokalnog šefa policije koji guši osumnjičenog, nisu samo metode mučenja u policijskom pritvoru šokirale građane.

Šef policije, pukovnik Titisant Uthanapon, poznatiji po nadimku Džo Ferari, što je ukazivalo na njegovu ljubav prema automobilima, snimljen je, zajedno sa šest drugih ljudi, kako plastičnu kesu obmotava oko glave 24-godišnjaka uhapšenog zbog prodaje tableta metamfetamina.

Osumnjičeni je preminuo posle torture. Policajac je priznao nekorektno postupanje, ali ne i da je tražio mito.

Ipak, kada je policija upala u Titisantovu luksuznu kuću u Bangkoku pronašla je desetak skupocenih automobila.

Uprava carine veruje da on poseduje najmanje 42 automobila, među njima i retki “lamborgini aventador aniversari”, kojih ima samo 100 na svetu, a u Tajlandu se njegova vrednost procenjuje na 1,45 miliona dolara.

Dakle, odakle mu novac za to, ako se zna da je zarađivao oko 1.000 dolara mesečno?

Put ka bogatstvu

Da nije odlučio da mladića uguši kesom, da nije zaboravio da isključi nadzornu kameru i da nije jedan drugi policajac odlučio da kompromitujući snimak pošalje advokatu, malo toga bi se znalo o Džou Ferariju.

Kada nisu uspeli da ožive osumnjičenog, odvezli su ga u bolnicu, gde su insistirali na tome da se onesvestio tokom ispitivanja. Istrage o zlostavljanjima policajaca retko se sprovode u Tajlandu, što mnogo govori o njihovom sistemu.

Većina građana imala je iskustva sa nižerangiranim policajcima koji su skloni primanju mita, i to je uglavnom slika koju imaju o njima. Mnogi vide zaposlenje u policiji kao put ka uspehu i bogaćenju.

– Policija dugo ima centralnu ulogu u tajlandskoj političkoj strukturi moći. Legitimizovali su je kao domaću agenciju za sprovođenje zakona za palatu, vojsku i moćnike. Zauzvrat, dozvoljeno im je da reketiraju ljude poput neke vrste legalne mafije. Zato se u Tajlandu često otkriju tipovi policajaca poput Džoa Ferarija – rekao je Pol Čembers iz Centra za studije ASEAN pri Univerzitetu Naresuan.

Titisant, rođen u sasvim običnoj porodici u Bangkoku, dobitnik je prestižne nagrade koju dodeljuje tzv. pripremna škola oružanih snaga, posle čega je upisao Policijsku akademiju, gde je diplomirao 2003. godine.

Slično se obrazovao i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra. Obe ove ustanove omogućavaju studentima da stvore važne veze sa budućim vojnim i političkim liderima.

Nakon toga, Titisant je počeo da radi u jedinici za suzbijanje narkotika, a jedno vreme je bio u Narativatu na jugu zemlje, blizu haotične granice sa Malezijom.

Trgovina drogom donosi veliki novac, pa tako i policajcima koji rade na, navodnom, suzbijanju narkotika. U jednom momentu, Titisant je počeo da radi na zapleni luksuznih atomobila, što je takođe unosan posao.

Tajland primenuje porez od više od 300 odsto na “superautomobile” poput “ferarija”, “rols-rojsa” i “lamborginija”, za koje u zemlji milijardera postoji veliko tržište.

To je stvorilo sve uslove za utaju poreza, bilo podmićivanjem carinika kako bi prijavili nižu vrednost vozila ili davanjem opisa da su to zapravo samo delovi automobila.

Pojedini automobili koji su ukradeni u drugim zemljama nakon zaplene završe na aukcijama. Donedavno, policajci su imali priliku da vozila dobiju upola cene, po principu – ko nađe prvi, njegovo je, što im je omogućilo da zarade milione dolara.

Carinici kažu da je Titisant zaplenio 368 takvih automobila od 2011. godine, što je potencijalno moglo da mu donese prihod od oko 400 miliona bahti – oko 12 milijardi dolara.

Godine 2009. bogato se oženio, a na društvenim mrežama se hvalio slikama sa novom ženom. Međutim, 2014. bio je u žiži javnosti kada je zaprosio popularnu glumicu. Tada je rekao da je napustio prvu ženu, ali ga je glumica odbila. Tri godine kasnije rekla je da joj je nudio 230 miliona bahta u kešu.

Nedavno je bio u vezi sa još jednom televizijskom zvezdom, čiji je otac njegov šef, moćni policijski zapovednik na severu Tajlanda, gde je Titisant u poslednje vreme bio stacioniran.

Titisant se nije ni trudio da sakrije svoje bahaćenje i bogatstvo.

Na kraju krajeva, mnogi policijski zvaničnici prijavljuju nepokretnosti vredne milione dolara, iako je jasno da to nisu zaradili od svojih skromnih plata.

Ove godine magazin “Forbs” je svrstao nedavno penzionisanog zamenika šefa policije Viračaija Songmeta kao 36. najbogatijeg čoveka u Tajlandu, na osnovu energetske kompanije koju poseduje i vodi njegova porodica, čak i dok se penjao na lestvici. Visokorangirani policajci mogu osvojiti druge značajne pozicije, u politici ili finansijama.

Obogatiti se u tajlandskoj policiji nije teško, jer su mogućnosti razne.

– Ima ih toliko da ih ne možemo nabrojati. Za sve što je nezakonito policajac može da traži mito kako bi okrenuo glavu na drugu stranu. Traže novac čak i od običnih građana koji su došli da traže pomoć, jer postoji cena “kako bi se nastavilo sa istragom” – rekao je bivši policajac i aktuelni poslanik Čavalit Laohaudompan.

Nižerangirani činovnici takođe plaćaju određene sume svojim šefovima kako bi osigurali povišicu i premeštaj na pozicije koje donose više novca.

Jedan od advokata koji je dobio sporni Titisantov snimak kazao je da se čuje kako policajac traži mito, iako je to uporno kasnije negirao.

Veruje se da je Titisant, iako je postajao sve veća zvezda u policiji, bio samo jedan delić mašinerije. Zarađivao je dosta za sebe, ali je dosta obezbeđivao i mnogo moćnijim “igračima” koji bi ga, do “incidenta” sa plastičnom kesom, sigurno zaštitili.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Esprso/24sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.