MIGRANT TUŽIO AUSTRIJU: Slučaj je posebno ZANIMLJIV ZA HRVATE!
Austrija, Foto: Profimedia

HAOS

MIGRANT TUŽIO AUSTRIJU: Slučaj je posebno ZANIMLJIV ZA HRVATE!

Ovaj slučaj je zanimljiv za Hrvatsku jer se navodi da u regionu postoji svojevrsni lanac potiskivanja, u kojem se migranti iz Austrije, preko Slovenije i Hrvatske, vraćaju u BiH, što je protivno važećim zakonima

Objavljeno: 18:58h

Slučaj 17-godišnjeg migranta Amina iz Somalije, koji je vraćen u Sloveniju uprkos tome što je zatražio azil od austrijske policije, uskoro će biti razmatran.

Ovaj slučaj je zanimljiv za Hrvatsku jer se navodi da u regionu postoji svojevrsni lanac potiskivanja, u kojem se migranti iz Austrije, preko Slovenije i Hrvatske, vraćaju u BiH, što je protivno važećim zakonima.

Sedamnaestogodišnjak je zatražio azil, a austrijska policija ga je vratila u Sloveniju

Prema tužbi koju je u ime Amina podneo njegov austrijski advokat Klemens Lahner, 17-godišnji Amin je nekoliko puta od početka "izrazito" i "dovoljno jasno" na engleskom stavio do znanja da želi da podnese zahtev za međunarodnu zaštitu u Austriji . Amina je austrijska policija privela 25. jula nakon što je proputovao Tursku i Balkan prema Sloveniji i prešla granicu prema Austriji pešice, u pratnji pet odraslih tražitelja azila iz drugih afričkih zemalja. Slučaj je dokumentovan Push-Back Alarm Austria inicijativom u saradnji sa nevladinom organizacijom Asilkoordination Ostereich.

Uprkos Aminovim ponovljenim zahtevima za azil od austrijske policije, nisu pokrenuti postupci za ispitivanje njegove molbe, niti su preveli dokumente koje je morao da potpiše, a sve suprotno odredbama Zakona o azilu.

Austrija je već izgubila sličnu tužbu

Ovo je druga tužba ove vrste pred austrijskim sudovima; prvi je završio prošle godine porazom policije koju je tužio 21-godišnji Marokanac, takođe pokupljen u Štajerskoj krajem septembra 2020. godine i vratio se u Sloveniju nekoliko sati kasnije, uprkos jasnom zahtevu za azil.

Nadležni sudija je početkom jula presudio da je ponašanje austrijske policije nezakonito. Mladiću je takođe povređeno pravo na poštovanje ljudskog dostojanstva (između ostalog, morao je da klekne i da se potpuno skine) i pravo na pribavljanje odgovarajuće dokumentacije, navodi se u presudi.

Tu dolazimo do dela koji bi mogao da utiče na Hrvatsku.

Austrijski sudija presudio je da postoji lanac deportacija preko Slovenije i Hrvatske u BiH

Naime, u slučaju 21-godišnjeg Marokanca, sudija je takođe došao do zaključka da se potiskivanje "ponekad metodično koristi u Austriji" i naveo da se verovatno radi o lancu deportacija preko Slovenije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, koja je uključivala policijske službenike. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču prvo je odbacilo navode, a nakon presude pozvalo se na saopštenje štajerske policije.

Inicijativa Push-Back Alarm Austria kaže da je dokumentovala 15 sličnih sumnjivih slučajeva ilegalnog odbijanja azila. Javno tužilaštvo sada je pozvano da razjasni da li postoje "nezakonita uputstva s vrha o ilegalnoj potisnoj ruti na Balkanu ili ministar unutrašnjih poslova nema kontrolu pod njegovom kontrolom", rekao je za austrijske medije Lukas Gašleinter-Gerc iz ove inicijative .

U svakom slučaju, ako austrijski sud još jednom utvrdi da policija Austrije, Slovenije i Hrvatske surađuje u organiziranju potiskivanja migranata u BiH, dovodi u pitanje sve ono što je hrvatski MUP javno rekao o ovoj temi pa daleko.

Bonus video:

04:18

UZBEKISTANAC RADI KAO DOSTAVLJAČ U SRBIJI: Imam plaćenu avionsku kartu i stan, zarađujem više nego u Dubaiju

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.