EK zahteva od Suda pravde EU novčane kazne za Poljsku koja ignoriše njegove presude
Evropska komisija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

pometnja

EK zahteva od Suda pravde EU novčane kazne za Poljsku koja ignoriše njegove presude

"Moja obaveza kao komesara pravde je da obezbedim zaštitu nezavisnosti evropskih sudija. U suprotnom bi ceo pravni poredak u Evropskoj uniji mogao da bude ugrožen a osnovne vrednosti EU osporavane", saopštio je Didije Rejnders

Objavljeno:

Evropska komisija zatražila je danas od Suda pravde Evropske unije da kazni novčano Poljsku zato što je ignorisala privremene mere tog suda i presudu iz sredine jula u kojoj je vlastima naredjeno da zamrznu politizovano kažnjavanje sudija po reformisanom sistemu u poljskom Vrhovnom sudu.

Poljska je u julu od EK dobila ultimatum da do 16. avgusta odgovori kako će izmeniti sistem disciplinovanja sudija a prethodno je trebalo da potpuno zamrzne rad novog Disciplinskog odeljenja, što nije učinjeno i obećanje zvanične Varšave da će ga raspustiti u narednim mesecima u daljim reformama pravosudja nije zadovoljilo EK.

"Moja obaveza kao komesara pravde je da obezbedim zaštitu nezavisnosti evropskih sudija. U suprotnom bi ceo pravni poredak u Evropskoj uniji mogao da bude ugrožen a osnovne vrednosti EU osporavane", saopštio je danas na Tviteru evrokomesar Didije Rejnders zašto je zatražio novčane kazne za Poljsku.

Za sada nije poznato kolika će biti visina kazne, ali poljski mediji procenjuju da bi mogla da dostigne nekoliko stotina hiljada evra dnevno.

Oštriji pristup prema Poljskoj dobio je zeleno svetlo od predsednice EK Ursule fon der Lajen i evrokomesarke Vjere Jourove koja je prošle sedmice bila u poseti Poljskoj, saznaje poljski list Gazeta viborča.

Nakon privremene mere dan ranije, Sud pravde EU u Luksemburgu presudio je 15. jula da novi poljski sistem disciplinske odgovornosti sudija i novoformirano Disciplinsko odeljenje u Vrhovnom sudu Poljske krše zakone EU jer ne garantuju nezavisnost sudija od političkih uticaja.

Sud pravde je upozorio da sudije za Disciplinsko odeljenje bira Nacionalni sudijski savet a njegove članove izabrao je poljski parlament uz veliki uticaj predsednika Poljske Andžeja Dude, dok su ranije o sastavu tog nadzornog tela odlučivale i same sudije.

Poljska reforma pravosudja uvela je pretnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što po oceni Suda EU znači da to mogu da zloupotrebe političari da kontrolišu kakve će presude poljske sudije donositi.

Poljskoj i bez novčanih kazni za nepoštovanje suda preti gubitak velikih sredstava, pošto još nije odobren poljski Nacionalni plan obnove posle pandemije kovid-19.

Izmedju ostalog EK kao pretnju vidi zahtev poljskog premijera Mateuša Moravjeckog Ustavnom sudu Poljske da presudi da poljski zakoni u oblasti pravosudja imaju primat nad pravom EU, iako se Poljska ulazeći u EU obavezala kao i ostale članice da nadredjena bude legislativa Unije.

Ustavni sud Poljske je već nekoliko puta odložio raspravu o tome u nadi vlade premijera Moravjeckog da će biti u medjuvremenu odobren poljski Nacionalni plan obnove.

EK je takodje počela da zamrzava odluke o dodeli sredstava iz manjih evropskih programa za pet poljskih regiona koji su se proglasili "zonama slobodnim od ideologije LGBT" dok poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda ne odgovore EK šta to tačno znači i kako će onda u tim "zonama slobodnim od LGBT" garantovati da nema diskriminacije pripadnika seksualnih manjina.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.