DA LI JE RUMUNSKOJ VLADI DOŠAO KRAJ? Ministri se povlače, otvara se put za IZGLASAVNJE NEPOVERENJA PREMIJERU!
Rumunija, Foto: Printscreen/Youtube

DRAMA

DA LI JE RUMUNSKOJ VLADI DOŠAO KRAJ? Ministri se povlače, otvara se put za IZGLASAVNJE NEPOVERENJA PREMIJERU!

Raskid koalicije koja uključuje najveću rumunsku stranku, Kicuove liberale, etničku mađarsku grupu i USR-Plus, mogao bi da ugrozi ambiciozan plan smanjenja budžeta i spoljnog deficita ove države

Objavljeno:

Jedna od stranaka koalicionerumunske vlade USR-Plus povući će sutra svoje ministre iz vlade, otvarajući put za izglasavanje nepoverenja premijeru Florinu Kicu.

Raskid koalicije koja uključuje najveću rumunsku stranku, Kicuove liberale, etničku mađarsku grupu i USR-Plus, mogao bi da ugrozi ambiciozan plan smanjenja budžeta i spoljnog deficita ove države, preneo je Rojters.

Razgovori između koalicionih partnera održani u petak nisu rezultirali dogovorom o podršci Kicuu, a USR-Plus insistira na tome da sruši premijera uz pomoć opozicionih ultranacionalista.

- Sutra ujutro, ostavke naših ministara nalaziće se na premijerovim stolu - rekao je novinarima lider USR -a Dan Barna.

- Ovo je teška odluka i ... nećemo pregovarati tokom noći - dodao je.

Koalicija zajedno kontroliše 56 odsto parlamenta, a Barna je naglasio da bi njegova grupacija želela da zadrži sadašnju vladajuću koaliciju, ali bez Kicua jer je izgubio njihovo poverenje.

Barna je rekao da je USR-Plus prikupio 122 potpisa za glasanje o poverenju premijeru uz pomoć nacionalističke partije AUR, nakon što je njen ministar pravde smenjen kada se usprotivio šemi finansiranja razvoja lokalne infrastrukture.

Da bi Kicuu bilo izglasano nepoverenje moralo bi da za to glasaju najmanje 234 poslanika, dok će termin glasanja biti određen sutra.

Bonus video:

01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.