KAKO POSLE MERKELOVE? Izbori u Nemačkoj se bliže, u ponudi JAMAJKA, SEMAFOR, MIKI MAUS...
Izbori, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Izbori u nemačkoj

KAKO POSLE MERKELOVE? Izbori u Nemačkoj se bliže, u ponudi JAMAJKA, SEMAFOR, MIKI MAUS...

Od sredine jula, SPD je skočio sa osam na 24 procenta u anketi briselskog "Politika", dok je blok CDU/CSU pao za osam.

Objavljeno:

Još nešto više od tri nedelje ostalo je do izbora u Nemačkoj, a tri najveće stranke su se našle u nebranom grožđu i vaganje koalicionih opcija postalo je složenije nego ikad.

Pre samo nekoliko nedelja, glavno pitanje bilo je hoće li Hrišćansko-demokratska inija desnog centra (CDU), koja je sredinom jula vodila sa čak 29 odsto glasova, formirati dvosmernu koaliciju sa zelenima ili će koj biti potrebne konzervativne Slobodne demokrate (FDP) kako bi izgradila stabilnu većinu.

Od tada su demohrišćani su pretrpeli veliki pad na predizbornim anketama pošto je njihov kandidat, lider stranke Armin Lašet, izazvao niz propusta i strateških grešaka. Кao rezultat toga, kažu anketari, čini se da je CDU izgubila oko jedne trećine birača koji su stranku podržali uglavnom zbog Angele Merkel.

Sada se rasprave ne vode o tome koju će koaliciju voditi demohrišćani, već da li će posle 16 godina pod vođstvom Merkelove desni centar uopšte biti u vladi. U nizu nedavnih anketa, Socijaldemokrate (SPD), stranka za koju se dugo verovalo da je u zapećku, bile su na prvom mestu, podstaknute sve većom popularnošću čoveka na vrhu liste, Olafa Šolca, ministra finansija i potpredsednika kancelara u trenutnoj koaliciji između CDU -a, njene bavarske sestrinske stranke Hrišćansko -socijalne unije (CSU) i SPD -a.

Od sredine jula, SPD je skočio sa osam na 24 procenta u anketi briselskog "Politika", dok je blok CDU/CSU pao za osam.

U međuvremenu, Zeleni, koji su u aprilu nakratko prestigli CDU popevši se čak 25 odsto, pali su ispod 20 odsto i nalaze se na trećem mestu.

Talas SPD -a više je rezultat greške njegovih konkurenata, nego njihovog sopstvenog uspeha, rekla je Izabel Boruki, politikolog sa Univerziteta u Zigenu.

- Za sada, SPD je u vrlo udobnom položaju, pod uslovom da ovi brojevi ostanu stabilni i da se odraze na stvarne izborne rezultate- rekla je ona.

U vreme velikih previranja širom sveta, SPD, najstarija nemačka stranka, predstavlja nešto poput "tampon zone" za birače koji ne žele da predaju uzde Lašetu ili neiskusnoj kandidatkinji Zelenih Analeni Berbok.

Šta to sve znači? Osim još jednog dramatičnog zaokreta u stavovima birača, Nemačka ide ka trostranoj koaliciji, prvi put od pedesetih godina prošlog veka. Ono što nije jasno je ko će voditi budući savez i koje će stranke biti u njemu.

Jedino što se gotovo sa sigurnošću može reći je da krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koju prema nedavnim anketama podržava oko 11 odsto birača, neće biti deo vlade iz jednostavnog razloga što su druge stranke isključile saradnju sa njom.

Pored tri najveće stranke (SPD, CDU/CSU i Zeleni), tu su i FDP i Levica, populistički levičarski pokret formiran iz pepela bivše istočnonemačke komunističke partije.

Da bi se lakše snašli u koalicionom kalkulatoru, nemački mediji su osmislili nezvaničnu stenografiju zasnovanu na tradicionalnim bojama stranaka. Ispod je opis potencijalnih kombinacija.

Boje strana su sledeće: CDU/CSU = crna; SPD = crvena; Zeleni = zelena; FDP = žuta; Levica = bordo.

Jamajka

Potencijalna koalicija je tako nazvana jer bi boje stranaka (crna, zelena, žuta) odgovarale bojama jamajčanske zastave. Ako demohrišćani osvoje prvo mesto, savez Jamajka mnogi smatraju najverovatnijom koalicijom. Nakon osam godina trenutne "velike koalicije“, i CDU i SPD žele da prekinu svoju saradnju. Osim kancelarske pozicije, očekuje se da će CDU/CSU kontrolisati ministarstvo ekonomije, da će Zeleni dobiti pojačan ekološki portfelj i spoljnu politiku, a da će FDP voditi ministarstvo finansija.

Prednosti: Savez bi imao veliku većinu u Bundestagu i apetit za velike reforme u ključnim oblastima kao što su životna sredina i transport.

Slabosti: Ideološke razlike između Zelenih i druge dve stranke značajne su u oblastima kao što su oporezivanje i integracija u EU, posebno sa FDP -om, što bi verovatno izazvalo sukobe unutar koalicije. Nakon poslednjih izbora 2017. godine, ove tri grupe su u početku pokušale da naprave koaliciju, sve dok se lider FDP -a nije povukao.

Semafor

Mnogi veruju da je koalicija između SPD -a, FDP -a i Zelenih verovatan ishod ako socijaldemokrate pobede CDU/CSU na izborima. S obzirom da ankete pokazuju da se većina Nemaca protivi uključivanju Levice u vladu, ova kombinacija bi verovatno imala veću podršku.

Prednosti: Velika parlamentarna većina i široka podrška javnosti.

Slabosti: Snažne kulturne i političke razlike između dve stranke levo od centra (SPD i Zeleni) i FDP-a, posebno po ključnim pitanjima kao što su porezi i potrošnja deficita. Baza FDP -a bi se ne bi obradovala saradnji sa druge dve stranke.

R2G

Skraćeno od "crveno, crveno, zeleno“, ovaj trio bi bio "najlevlji" od dostupnih opcija.

Prednosti: Ideološka koherentnost u ključnim pitanjima kao što su porezi, socijalna zaštita i izbeglička politika.

Slabosti: Tanka parlamentarna većina, velike razlike između Levice, koja želi da izađe iz NATO -a, i druge dve stranke u nizu spoljnopolitičkih frontova, uključujući Rusiju i transatlantske odnose. Koalicija bi rizikovala duboku polarizaciju u nemačkom društvu.

Miki Maus

Poznata i kao koalicija "Dojčland“ jer boje (crna, crvena, žuta) odgovaraju bojama nemačke zastave, kao i odeći koju je nosio čuveni Diznijev miš. Kao centristička koalicija sa velikom većinom u Bundestagu, Miki Maus bila bi najbliža alternativa sadašnjoj velikoj koaliciji. To je glavni razlog zašto je malo verovatna.

Prednosti: Кoalicija konsenzusa uz široku podršku javnosti.

Slabosti: Dugogodišnje ideološke razlike dovele bi do očuvanja "statusa kvo" umesto do sprovođenja ambicioznih reformi u oblastima kao što su politika životne sredine, Evropa i ekonomija.

Кenija

Kao "velika koalicija plus jedan" trio, Кenija bi ujedinila CDU/CSU i SPD sa Zelenima. Najbolja šansa za ovaj scenario bila bi ako SPD završi na prvom mestu, a demohrišćani su voljni da pređu na poziciju "druge violine".

Prednosti: Velika, umerena većina u Bundestagu bez velikog potencijala za duboke sukobe unutar koalicije.

Slabosti: Кao i sa Mikijem Mausom, Кenija je zapravo nastavak velike koalicije koja bi verovatno rezultirala istim nedostatkom ambicija koji je karakterisao nemačku politiku proteklih nekoliko godina.

Bonus video:

01:00

BRANIMIR ĐOKIĆ, SPOLJNOPOLITIČI ANALITIČAR: Angela Merkel odlazi sa vlasti, ali njeni nasledncii u CDU će voditi sličnu politiku (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.