SUKOB MEĐU TALIBANIMA?! Vojno krilo ima veliki problem sa POLITIČKIM KRILOM
Talibani, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

SUKOB MEĐU TALIBANIMA?! Vojno krilo ima veliki problem sa POLITIČKIM KRILOM

Kina će biti naš glavni partner i predstavlja veliku priliku za nas jer je spremna da ulaže u našu zemlju, naglašavaju talibani.

Objavljeno:

Uprkos najavi da će nakon molitve u petak talibani objaviti formiranje nove vlade u Avganistanu, to se nije dogodilo do zaključenja ovog pitanja. Naime, došlo je do neslaganja između političkog i vojnog krila unutar talibanskog pokreta oko pravca kojim bi nova vlada trebala krenuti.

Za sada je izvesno da će sadašnji šef političke kancelarije pokreta, Mula Abdul Gani Baradar, biti na čelu vlade, a talibanski lider Hibatullah Akhundzada usredsrediće se na verska pitanja i upravljanje prema islamskom pravu i šerijatu, dok će Mula Muhammad Iakoub, sin pokojnog osnivača pokreta mazgi Omar, kao i Sher Muhammad Abbas Stanikzai, zauzimaju istaknute položaje u vladi.

Naime, Sirajuddin Hakkani, komandant talibanskog vojnog krila i vođa mreže Hakani, nije zadovoljan formiranjem vlade jer smatra da se ona previše približila Zapadu i odrekla se svojih osnovnih ideja i principa talibanskog pokreta . Sirajuddin Hakkani jedan je od najopasnijih terorista na svijetu koji se uvek protivio bilo kakvim pregovorima sa SAD -om i Zapadom za koje smatra da su bogohulnici istrebljeni.

Nastavak sukoba u Panjshir

Hakkaniju sin je zloglasnog Jalaluddina Hakkanija, koji je od 2001. u ratu sa snagama SAD -a i NATO -a. Nakon Jalaluddinove smrti 2018. godine, Sirajuddin je preuzeo vođstvo Hakkanijeve mreže, koja deluje pod vođstvom vrhovnog komandanta talibana Mavlavija Hibatullaha Akhundzade. Vashington veruje da je mreža Hakkani, koju je osnovao njegov otac, terorista i jedna od najopasnijih frakcija koje se bore protiv američkih i NATO snaga u Avganistanu u poslednje dve decenije.

Hakkani mreža je poznata po samoubilačkim napadima i odgovorna je za neke od najnasilnijih napada u Avganistanu poslednjih godina. I dok čekaju najavu nove avganistanske vlade, talibanske snage i borci lojalni lokalnom vođi Ahmadu Masoudu nastavili su borbe u dolini Panjshir, poslednjoj avganistanskoj provinciji za otpor talibanima. Obe strane tvrde da su poslednjih dana nanele velike gubitke svojim protivnicima. Snage Ahmada Massouda tvrde da su ubile 450 talibana, a zarobile 130. S druge strane, talibani tvrde da su osvojili 20% teritorije provincije Panjshir. Portparol talibana Zabiullah Mudžahid rekao je da su njihovi borci ušli u Panjšir i kontrolisali deo teritorije.

"Započeli smo operacije jer su pregovori s lokalnim oružanim grupama propali", rekao je Zabiullah Mudžahid, tvrdeći da su neprijatelju naneli velike gubitke. Istovremeno, portparol afganistanskog Nacionalnog fronta otpora, koji okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prolazima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Shotul na ulazu u dolinu. I dok SAD i Zapad postavljaju uslove za moguće ublažavanje sankcija, priznavanje talibana i njihove vlade, talibani su u potpunosti usredsređeni na saradnju sa Kinom. Portparol talibana Zabiullah Mudžahid rekao je da će talibani njegovati posebne odnose s Kinom, naglašavajući koliko cene kinesku inicijativu Pojas i put, za koju veruju da bi trebala oživeti stari Put svile.

"Kina će biti naš glavni partner i to je velika prilika za nas jer je spremna da ulaže u našu zemlju i podržava napore za obnovu Avganistana", rekao je Mudžahid. Tržišta.

Žene traže veća prava

Kao i sa Kinom, talibani imaju dobre odnose sa Rusijom. "Talibani vide Rusiju kao važnog partnera u regionu i mi ćemo održati dobre odnose i sa Moskvom", rekao je Zabihullah Mudžahid.

Agencija UN za izbeglice u međuvremenu kaže da su Avganistanci poslednjih dana bežali sa granica Pakistana i Irana, a neki od onih koji su prešli preko njih nameravaju da zatraže azil.

Prošle nedelje, UNHCR je objavio da bi do 500.000 ljudi moglo da napusti Avganistan do kraja godine.

Humanitarne grupe upozorile su na predstojeću katastrofu, a ekonomija, koja se godinama oslanjala na milione dolara inostrane pomoći, blizu je kolapsa. Mnogi Avganistanci su se borili da prehrane svoje porodice tokom velike suše, pre nego što su talibani preuzeli vlast, a glad bi sada mogla pogoditi milione ljudi, kažu agencije za pomoć.

U strahu od uvođenja šerijatskog zakona, žene su izašle na ulice u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, i otišle u talibanski pokret sa zahtevom da buduća vlada zaštiti njihova prava i slobode. Protest se održao na platou ispred predsedničke palate u Avganistanu, a demonstranti su zahtevali da se žene uključe u buduću vladu. „Muškarci i žene imaju jednaka prava“ i „Društvo bez žena je mrtvo društvo“ poruke su koje su demonstranti ispisali na transparentima.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.