PROTESTI U TEKSASU: Na snagu stupio rigorozni zakon o abortusu, Bajden se umešao
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

zakon o zabrani abortusa

PROTESTI U TEKSASU: Na snagu stupio rigorozni zakon o abortusu, Bajden se umešao

Ovaj strogi zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali je Vrhovni sud SAD odbio njihov zahtev

Objavljeno:

U američkoj državi Teksas u sredu je stupio na snagu Zakon o zabrani abortusa posle šest nedelje trudnoće, nakon čega su pale prve kritike rigoroznog akta, dok je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obećao da će braniti prava žena na abortus.

Ovaj strogi zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali je Vrhovni sud SAD odbio njihov zahtev. Prema navodima organizacija koje se bore za pravo na abortus, od 85 do 90 odsto intervencija obavi se posle šeste nedelje trudnoće, što znači da će mnoge klinike morati da se zatvore.

Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara. Ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Sud je tada doneo presudu kojom je zakon Teksasa koji je zabranjivao abortus stavljen van snage jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD. Ovom presudom nije ukinut samo zakon u Teksasu, nego i svi slični zakoni širom SAD.

Guverner Teksasa potpisao je zakon 19. maja, ali se on do sada nije primenjivao jer je osporavan pred sudovima, podseća “Glas Amerike”.

Bajden je oštro kritikovao restriktivan zakon. On je rekao da će on uveliko zakomplikovati ženama pristup zdravstvenoj nezi koja im je potrebna, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima, prenosi Rojters.

- Ono što je skandalozno je da zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj - rekao je američki predsednik.

Kongresmenka Kerolin Maloni istakla je da je ovo “prvi put da je predsednikova kancelarija upotrebila reč ‘abortus’”. Ona je dodala da Bela kuća treba da nastavi da igra aktivnu ulogu u očuvanju prava na abortus u SAD i da upregne sve resurse kako bi pozvala na usvajanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti žena i ukidanje Hajdovog amandmana.

Ovim amandmanom brani se upotreba federalnih fondova da se plate abortusi, osim u slučaju spasavanja života žene ili ukoliko je do trudnoće došlo zbog incesta ili silovanja.

Pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki rekla je da će Bajden nastaviti da poziva na “kodifikaciju Roa”, odnosno ponovno prilagođavanje zakona, i da “gura” Kongres da deluje i dodala da “nije sporno” da će zvaničnici diskutovati o odgovorima na odluku u “konverzaciji sa članovima” i kongresnim osobljem. Ali čak i ako demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa usvoji zakon o kodifikovanju, odnosno prilagođavanju, Senat predstavlja veliku prepreku, ukazuje “Foks njuz”.

- Možemo li dobiti 60 (glasova) u Senatu? Ne znam – rekao je kongresmenka Džeki Spir, dodajući da odluka u Teksasu suštinski “govori ženi da nema kontrolu nad svojim telom”.

Kongresmenka Džudi Ču, koja je predstavila nacrt zakona o zaštiti abortusa kako je uspostavljen u slučaju Ro, zatražila je od Bele kuće da pomogne da pridobiju dovoljno senatora da podrže taj zakon.

- Važno je da se Bela kuća uključi… zaista će nam trebati njihova pomoć da pridobijemo glasove na strani Senata. Trebaćemo sve dostupne resurse, ali posebno najmoćniji glas u zemlji, a to je da se naš predsednik Bajden uključi u ovo – rekla je.

“Foks njuz” podseća da je veliki broj demokrata pozivao na promenu broja sudija u Ustavnom sudu kako bi se suprotstavili konzervativnom krilu, ali da se Bajden suprotstavio toj ideji tokom predsednike kampanje. Predsednik će, navodi portal, “sačekati” da čuje šta kažu iz komisije za reformu Vrhovnog suda koju je Bela kuća uspostavila početkom godine, pre nego što izmeni svoju poziciju.

Takođe je nejasno da li će Ministarstvo pravde preduzeti bilo kakvu meru u znak odgovora na državnu restrikciju na abortuse ili planove Vrhovnog suda da ponovo preispita slučaj Roa protiv Vejda.

U međuvremenu su se sa kritikama oglasili i liberalni mediji, koji su ukazali da žene i ne znaju da su trudne u šestoj nedelji. Takođe je izražena zabrinutost da će zakon ugroziti slučaj Roa protiv Vejda, piše “Foks njuz”.

- Ovo je velika stvar, ne samo za žene u Teksasu, zato što šalje jezu niz kičmu svake žene u ovoj zemlji koja je zabrinuta za svoju državu, plašeći se da bi se ovo moglo koristiti kao nacrt za zaobilaženje slučaja Ro protiv Vejda na način koji nije funkcionisao u proteklim godinama – rekla je voditeljka CNN-a Lora Džeret, ćerka bivše savetnice predsednika Baraka Obame Valeri Džeret.

CNN-ova analitičarka Vrhovnog suda Džoan Biskupik nazvala je odluku “stvarno niskom” tačkom u sukobu oko abortusa i “ozbiljnim izazovom” za prava svih žena na abortus.

“Danas u Teksasu možete nositi pušku bez dozvole, ali ne možete se registrovati da glasate onlajn ili uraditi abortus nakon šest nedelja”, napisao je na “Tviteru” reporter Ari Berman.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.