ISPLIVALI DETALJI SASTAVA TALIBANSKE VLADE? Ključna pozicija dodeljena baš NJEMU
Ključna pozicija, Foto: TWITTER, MIRAQA POPAL / SCREENSHOT

MOGUĆE

ISPLIVALI DETALJI SASTAVA TALIBANSKE VLADE? Ključna pozicija dodeljena baš NJEMU

Važna karika u novoj vladi biće i veoma ambiciozni Mula Mohamad Jakub, inače sin preminulog osnivača talibanskog pokreta Mule Omara

Objavljeno:

Glavna opsesija svih svetskih medija jeste kada će biti formirana nova talibanska vlada i koliko će imati ministarstava i ko će imati ključnu ulogu u toj novoj vladi. Neka iman već kruže, a izdvajaju se dva posebno Mula Bardar, koji treba da postane premijer i da vodi vladu u Kabulu i sin osnivača talibanskog pokreta Mule Omara, Mula Mohamad Jakub koji uživa veliki ugled.

Svi sa nestrpljenjem očekuju ceremoniju u predsedničkoj palati u Kabulu. Kako se svi pozivaju na talibanske izvore vladu će činiti 25 ministarstva kojima će pomagati savetodavni odobo sastavljen od 12 islamskih naučnika. Takođe talibani planiraju i sazivanje plemenske skupštine pooznate kao "Loja Džigra" na kojoj bi izabrani prestavnici regiona i civilnog društva raspravljali o novom ustavu Avganistana. Skupština bi trebala da bude sazvana u narednih šest meseci.

Ličnosti koje će igrati najvažniju ulogu prema pisanju nemačke ntv

Prema pisanju nemačkih medija premijer nove talibanske vlade biće Mula Abdul Gani Baradar, koji će imati funkciju premijera. Bardar što na paštunskom znači "brat" je jedan od najistaknutijih predstavnika ove islamističke grupe. Bio je zamenik ministra odbrane tokom prethodne vladavine talibana u Avganistanu. Prema Ujedinjenim nacijama, on je tada komandovao talibanskim borcima u napadima na američke oružane snage i njihove saveznike u Avganistanu. Bio je u zatočeništvu u Pakistanu od 2010. do 2018. godine. Bio je blizak prijatelj bivšeg vođe talibana Mole Mohameda Omara.

Važna karika u novoj vladi biće i veoma ambiciozni Mula Mohamad Jakub, inače sin preminulog osnivača talibanskog pokreta Mule Omara. Za njega se priprema takođe visoka funkcija. Prema pisanju medija radi se o mladiću starom oko 30 godina i nije imao neko preterano borbeno iskustvo kao ostali talibani. Interesantno je da je on uprkos tome od prošle godine postao šef vojne komisije koja je rukovodila ratnim operacijama, uključujući i ofanzivu koju su pripadnici ovog pokreta izvel za manje od mesec dana.

Insajder iz talibanskih redova na ukazao je da bi Hibatulah Akundžada za koga se verovalo da je mrtav i koji se javno nije oglašavao od dolaska talibana na vlast u Kabulu sredinom avgusta trebao da preuzme ulogu duhovnog šefa nove vlade. Radi se o stručnjaku islamskog prava koji je nasledio bivšeg šefa talibana Mulu Aktara Mansura, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice 2016.

Akundžada je inače obavljao funkciju ministra pravde za vreme vladavine talibana od 1996 do 2001. a njegov sin poginuo je e u samoubilačkom napadu na avganistansku vojnu bazu 2017. godine.

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.