IZRAELSKI VOJNI SUD PUSTIO TRUDNU PALESTINKU IZ ZATVORA UZ KAUCIJU: U vreme hapšenja već bila u drugom stanju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

KUĆNI PRITVOR

IZRAELSKI VOJNI SUD PUSTIO TRUDNU PALESTINKU IZ ZATVORA UZ KAUCIJU: U vreme hapšenja već bila u drugom stanju!

Dvadesetpetogodišnju Al Dik optužio je vojni tužilac zbog pretnje da će napasti nožem jevrejske naseljenike u nelegalnom jevrejskom naselju Efraim kraj palestinskog grada Ras Karkar u centralnom delu Zapadne obale

Objavljeno:

Izraelski vojni sud odlučio je da odmah pusti iz zatvora trudnu Palestinku Anhar al Dik (Anhar al-Deek) u kućni pritvor uz kauciju od oko 12.500 dolara, javili su danas izraelski mediji.

O slučaju mlade žene u poodmakloj trudnoći uveliko se pisalo u palestinskim medijima, jer se očekivalo da će se poroditi u zatvoru, kao što se to dogodilo 2008. godine kada je Palestinka iz Gaze Fatima al Zik rodila bebu iza rešetaka.

Dvadesetpetogodišnju Al Dik optužio je vojni tužilac zbog pretnje da će napasti nožem jevrejske naseljenike u nelegalnom jevrejskom naselju Efraim kraj palestinskog grada Ras Karkar u centralnom delu Zapadne obale.

Njen advokat je rekao da je mentalno obolela i da nije bila pri sebi za vreme tog incidenta, dok palestinska strana tvrdi da je ona bila u takozvanom administrativnom pritvoru bez podizanja optužnice i palestinsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore je u jučerašnjem saopštenju apelovalo na medjunarodne aktere da izvrše pritisak ne bi li bila puštena.

Na osnovu presude o oslobađanju Al Dik će biti pod celodnevnim nadzorom u kući svoje majke, a u izraelsku policijsku stanicu mora da se javlja jednom nedeljno i biće podvrgnuta psihološkom tretmanu, izmedju ostalih uslova.

Vojni tužioci su rekli da je ona ušla u seosku kuću u jevrejskom naselju uzela nož iz kuhinje u nameri da napadne vlasnicu koja je pozvala muža telefonom da joj pomogne.

Dve maloletne ćerke vlasnice bile su u to vreme kod kuće.

U vreme hapšenja u martu Al Dik je već bila u drugom stanju.

Palestinsko ministarstvo je u jučerašnjem saopštenju navelo da je tokom proteklih pola veka Izrael nezakonito držao u takozvanom administrativnom pritvoru gotovo 60.000 Palestinaca, muškaraca i žena koje je bez podizanja optužnice i suđenja stavljao u zatvor.

Ministarstvo se posebno osvrnulo na slučaj Palestinke Anhar al Dik za koju je tvrdilo da je nelegalno u zatvoru već pet meseci, ocenivši da taj slučaj ukazuje na brutalnost i nehumanost te nelegalne prakse.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.