ŽENE I DEVOJČICE PRIMORAVANE DA STUPE U BRAK ISPRED AERODROMA U KABULU: Porodice plaćale hiljade evra da ih sklone!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OČAJ I STRAH

ŽENE I DEVOJČICE PRIMORAVANE DA STUPE U BRAK ISPRED AERODROMA U KABULU: Porodice plaćale hiljade evra da ih sklone!

Zvaničnici su naveli da ovakvi potezi najslikovitije prikazuju očaj Avganistanaca i želju da pobegnu od talibana, kao i strah šta bi njihova vladavina mogla da znači za žene i devojčice u Avganistanu

Objavljeno:

Američki zvaničnici, koji obrađuju podatke izbeglica iz Avganistana, upozorili su Stejt Department da postoje slučajevi u kojima su žene i devojčice primoravane da stupe u brak ili su u pratnji lažnog supruga napustile Avganistan. Ovi slučajevi otkriveni su dok su izbeglice bile u jednom od tranzita po napuštanju države.

Zvaničnici su naveli da ovakvi potezi najslikovitije prikazuju očaj Avganistanaca i želju da pobegnu od talibana, kao i strah šta bi njihova vladavina mogla da znači za žene i devojčice u Avganistanu.

Nije poznato koliko je ovakvih slučajeva, ali ih očigledno ima dovoljno da bi američke diplomate u UAE upozorile Vašington.

Izvori CNN tvrde da su žene i devojčice, koje su smeštene u evakuacionim centrima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prijavile da su ih njihove porodice primorale da sklapaju brakove ispred aerodroma u Kabulu, kako bi mogle da napuste zemlju.

U nekim slučajevima porodice su muškarcima, koji su imali uslova za evakuaciju, plaćali na hiljade dolara da ožene njihove ćerke i supruge, odnosno da se pretvaraju da su njihovi supružnici, kako bi one mogle da pobegnu iz zemlje.

Izvori kažu da su zvaničnici naredili obuku radnika u centru, kako bi lakše mogli da identifikuju žrtve trgovine ljudima.

SAD se oslanjaju na zemlje na istoku kao tranzitne, dok izbeglice ne budu prebačene u Ameriku ili u neke od zemalja koje su dogovorila prihvat izbeglica iz Avganistana.

U tim zemljama se sprovode kontrole dokumentacije i daje sa saglasnost izbeglicama da nastave put. Neki putuju do SAD, gde su pojedine vojne baze pretvorene u prihvatilišta za izbeglice.

Kada su talibani poslednji put bili na vlasti u Avganistanu, od 1996. do 2001, oni su zabranjivali devojčicama da se školuju, a ženama da rade. Nakon što su Amerikanci ušli u zemlju 2001, žene su mogle da ostvare bar neka od svojih prava. Ovog puta talibani su obećali da će formirati inkluzivnu islamsku vladu, ali nisu otkrili da li će u vladi biti žena. Sudeći po informacijama koje stižu iz Avganistana, u vladi neće biti ministarki. Spekuliše se da će na čelu vlade biti osnivač talibana.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.