TALIBANI NISU OBESILI ČOVEKA IZ AMERIČKOG HELIKOPTERA: Ovo je prava istina (VIDEO)
Helikopter, Foto: Screenshot: Twitter

NOVI DETALJI

TALIBANI NISU OBESILI ČOVEKA IZ AMERIČKOG HELIKOPTERA: Ovo je prava istina (VIDEO)

Na snimcima koji su se proširili tada nije bilo sasvim jasno da li je čovek vezan konopcem ili obešen, ili je živ ili mrtav.

Objavljeno:

Juče se video snimak na kome se vidi američki helikopter sa čovekom koji visi sa njega poput požara proširio društvenim mrežama i medijima.

Na snimcima koji su se proširili tada nije bilo sasvim jasno da li je čovek vezan konopcem ili obešen, ili je živ ili mrtav.

Mnogi protivnici američkog predsednika Džoa Bajdena, uključujući američkog republikanskog senatora Teda Cruza, tvrdili su na društvenim mrežama da su talibani koristili američki helikopter kako bi obesili tog čoveka.

"Ova zastrašujuća slika prikazuje afganistansku katastrofu Džoa Bajdena: Talibani vešaju čovjeka iz američkog helikoptera Black Havk. Tragično. Nezamislivo", napisao je Cruz, retvitujući ovaj snimak.

"Ovo je apsolutno sranje, videti talibane kako sada lete američkim helikopterima Black Havk, kako vešaju ljude za vrat! To se američkom predsedniku nikada neće oprostiti!" prokomentarisao je britanski veteran ratova u Iraku i Avganistanu i osvajač medalje Gvozdenog krsta, Trevor Coult, sa snimcima ekrana na kojima se zaista čini da je nepoznata osoba obešena sa helikoptera.

Ali pokazalo se da to nije istina.

Snimak je stvaran, ali ne prikazuje obešenu osobu Naime, pokazalo se da je snimak stvaran (iako nije sasvim jasno kada je snimljen), ali ne prikazuje osobu koja visi sa helikopterom, već osobu koja visi sa helikoptera u pojasu za penjanje. Konkretno, kasnije objavljene fotografije prikazuju osobu koja visi sa helikoptera i maše ljudima okupljenim na zemlji, što jasno dokazuje da je osoba živa.

Snimke je prvi objavio Taliban Times, koji se predstavlja kao zvanična veb stranica Islamskog emirata Avganistan, kako su talibani nazvali Avganistan nakon što su ga osvojili.

Bilal Sarvari, besplatni avganistanski novinar, objavio je na Tviteru da se na snimku vidi helikopter kojim upravlja pilot koji su obučavali Sjedinjene Države i Ujedinjeni Arapski Emirati, a na helikopteru za pojasom visi talibanski vojnik sa talibanskom zastavom.

Američko mesto za proveru činjenica Snopes izdvojilo je nekoliko snimaka ekrana iz dužeg video snimka koji dokazuju da osoba nije obešena, već je mahnula ljudima okupljenim na zemlji.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.