"BIO SAM NA IVICI SMRTI": Papa Franja otkrio kako je prilikom nedavne operacije umalo IZGUBIO ŽIVOT!
Papa Franja, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO!

"BIO SAM NA IVICI SMRTI": Papa Franja otkrio kako je prilikom nedavne operacije umalo IZGUBIO ŽIVOT!

Franja se sada opet suočio sa zdravstvenim problemima i to u području creva, što je relativno uobičajeno kod osoba starijih od 80 godina

Objavljeno:

Papa Franja otkrio je kako je prilikom nedavne operacije creva umalo izgubio život, javlja britanski "Dejli telegraf", dodajući kako je poglavar Katoličke crkve odbacio bilo kakvu mogućnost da da ostavku na dužnost kao što je to učinio njegov prethodnik Benedikt XVI.

U razgovoru za španjsku radio stanicu COPE 84-godišnji papa rekao je da mu je medicinsko osoblje spasilo život.

- Bio je to medicinski tehničar, čovek s toliko iskustva. Ovo je drugi put da su mi oni spasili život. Prvi put to se dogodilo 1957. u Argentini - kazao je prisećajući se operacije creva na koju je bio primoran da ode početkom jula.

Medicinska sestra koja je kasnih pedesetih godina prošlog veka brinula o njemu, dok je još bio samo mladi Horhe Mario Bergoljo, odlučila je udvostručiti mu dozu antibiotika koje su lekari propisali radi teške upale pluća i nakon operacije u kojoj su mu morali ukloniti deo desnog plućnog krila.

Franja se sada opet suočio sa zdravstvenim problemima i to u području creva, što je relativno uobičajeno kod osoba starijih od 80 godina. Deset dana oporavljao se u rimskoj bolnici od operacije kojom mu je uklonjen velik dio debelog creva, prenosi "Jutarnji list".

U jednoiposatnom razgovoru za španski medij rekao je da boluje i od išijasa a komentarisao je i špekulacije da bi se zbog godina ili narušenog zdravlja mogao povući s dužnosti. Čini se kako to neće biti njegov izbor, za razliku od Benedikta koji je bio prvi papa u 600 godina koji je napustio tu dužnost nakon Grgura XII koji je to učinio 1415.

- Kad god je papa bolestan, krene povjetarac ili uragan špekulacija o konklavi, rekao je Franja u intervjuu, koji će u celosti biti emitovan u sredu, referirajući se na tajni izbor katoličkih poglavara.

Kako piše Telegraf, nema nikakvih znakova da se papa namerava povući. Štaviše, već je najavio posete Mađarskoj i Slovačkoj idućeg meseca, a nada se i da će uspeti da dogovori pastoralne pohode Grčkoj i Kipru kao i da će učestvovati na konferenciji o klimatskim promenama u Glazgovu u novembru. Pa iako ostavka nikad nije spominjana, Papa je ipak u prošlosti priznao da je katkad razmišljao o tom potezu. Tako je 2014, rekao da je Benedikt napravio nezamisliv presedan, a indikativne su bile i njegove reči kako Katolička crkva ne bi trebalo da ima imati doživotne poglavare.

List podseća da će, odstupi li Franja, to biti situacija bez presedana jer će Crkva imati, s njegovim naslednikom, čak trojicu papa - dvojicu u penziji.

Ipak, teško da će do toga doći jer papa uživa neverovatnu popularnost među vernicima, a pogotovo među Itlijanima kojih čak 75 posto, prema nedavnoj anketi, smatra da je vredan njihovog poverenja, bez obzira na njihove političke stavove.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.