NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA: Južnoafriki naučnici prate razvoj!
Ilustracija, Foto: Printscreen

istraživanja

NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA: Južnoafriki naučnici prate razvoj!

Beta soj se pojavio 2020. godine u Južnoj Africi

Objavljeno:

Južnoafrički naučnici prate novu varijantu korona virusa sa neobičnom stopom mutacija, čija se učestalost poslednjih meseci postepeno povećavala, saopštio je večeras Nacionalni institut za zarazne bolesti.

Nova varijanta poznata kao C.1.2 prošle nedelje je signalizirana na Platformi za istraživanje i inovacije Kvazili Natal i o tom soju je napisana studija koja još nije objavljena.

Dok je većinu infekcija korona virusom u Južnoj Africi trenutno izazvao delta soj koji je prvi put identifikovan u Indiji, naučnicima je privukla pažnju nova varijanta C.1.2, jer mutira gotovo dvostruko brže od ostalih već uočenih sojeva.

Taj najnoviji soj otkriven je u svim južnoafričkim provincijama, ali i drugde u svetu - Kini, Mauricijusu, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.

Naučnici smatraju da nije dovoljno čest da bi postao "zabrinjavajuća varijanta", kao što su delta i beta sojevi, koji su veoma zarazni. Beta soj se pojavio 2020. godine u Južnoj Africi.

"U ovoj fazi nemamo nikakve eksperimentalne podatke koji bi potvrdili kako reaguje, u smislu osetljivosti na antitela", naveli su naučnici i dodali da je C.1.2 prisutan na "veoma niskom nivou".

Naučnici su dodali da imaju poverenje u vakcine distribuirane u Južnoj Africi i da će one nastaviti da štite gradjane od teških slučajeva zaraze korona virusom.

Južna Afrička je najugroženija država na crnom kontinentu, sa 2,7 miliona zaraženih od kojih je 81.830 ljudi umrlo.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.