GANC NAJAVIO MERE ZA SLABLJENJE HAMASA: "Bićemo bezbedniji ako..."
Foto: Profimedia

PORUČIO

GANC NAJAVIO MERE ZA SLABLJENJE HAMASA: "Bićemo bezbedniji ako..."

Nova Vlada Izraela je rekla da je zainteresovana da podstakne Abasa, vodju Fataha, rivala islamskom ekstremističkom Hamasu, vladajućem na drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze

Objavljeno: 23:27h

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc najavio je večeras niz mera za jačanje Palestinske uprave, uključujući planove o zajmu od 155 miliona dolara.

On je to izjavio dan pošto se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, a to bio je prvi sastanak dve strane na visokom nivou posle više godina.

Nova Vlada Izraela je rekla da je zainteresovana da podstakne Abasa, vodju Fataha, rivala islamskom ekstremističkom Hamasu, vladajućem na drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze.

"Što je jača Palestinska uprava, Hamas će biti slabiji. I što je njena sposobnost da vlada veća, mi ćemo biti bezbedniji", rekao je danas Ganc novinarima.

Ganc je najavio nove mere dva dana pošto je predsednik SAD Džozef Bajden apelovao na novog premijera Izraela Naftalija Beneta na sastanku u Beloj kući da poboljša život Palestinaca.

Gancov kabinet je saopštio da je on Abasu rekao da će Izrael preduzeti mere za jačanje palestinske ekonomije i da se razgovaralo o bezbednosnim pitanjima i dogovoreno da budu u kontaktu.

Danas je navedeno da će zajam od 155 miliona dolara biti vraćen od taksi koje Izrael ubira u ime Palestinaca.

Izrael će takodje dati radne dozvole za dodatnih 15.000 palestinskih radnika i rešiti boravišni status za mnoge koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali, a to se odnosi na Palestince iz pojasa Gaze i strane supružnike lokalnih Palestinaca.

Premijer Izraela Benet je čvrstorukaš koji se protivi palestinskoj nezavisnosti, kao i ključni partneri u njegovoj raznolikoj vladajućoj kolaciji, ali on kaže da podržava jačanje palestinske ekonomije i širenje atunomije Palestinaca.

Benet je takodje zaintereosovan sa slabljenje Hamasa posle 11-dnevog rata u Gazi u maju.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.