OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE U JUŽNOJ AFRICI: Mutirao više od svih do sada poznatih varijanti, otporniji na VAKCINE?
Ilustracija, Foto: Profimedia

IMA LI KRAJA?

OTKRIVEN NOVI SOJ KORONE U JUŽNOJ AFRICI: Mutirao više od svih do sada poznatih varijanti, otporniji na VAKCINE?

Istraživanje još uvek čeka potpuni pregled

Objavljeno: 10:43h

Novi soj koronavirusa C.1.2 koji je identifikovan u Južnoj Africi, kažu naučnici, mutirao je više od svih do sada poznatih varijanti.

Novi soj koronavirusa - C.1.2 pronađen je u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja i zabrinjava jer bi mogao biti zarazniji od drugih i otporan na vakcine, prema novoj studiji Južnoafričkog instituta za zarazne bolesti, Prenosi Nova.rs

Istraživanje još uvek čeka potpuni pregled.

Naučnici su prvi put otkrili soj C.1.2 u maju ove godine, zaključivši da je to „naslednik“ soja C.1, što je čudno jer je C.1 poslednji put otkriven u januaru.

Novi soj je „značajno mutirao“ u poređenju sa C.1 i stoga je napredovao u mutaciji u poređenju sa originalnim virusom otkrivenim u Vuhanu, kao i iz bilo kog drugog otkrivenog soja.

Studija je otkrila dosledno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2 procenta genoma u maju na 1,6 procenata u junu, a zatim na dva procenta u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevi.

Naučnici su dodali da je potrebna dalja analiza da bi se razumeo tačan uticaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima „konkurentsku prednost“ u odnosu na delta soj.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.