SUSRET KOJI ULIVA NADU: Izraelski ministar odbrane i palestinski predsednik o jačanju palestinske ekonomije (VIDEO)
Sastanak Ganca i Abasa uliva novu nadu, Foto: Profimedia

Istorijski susret

SUSRET KOJI ULIVA NADU: Izraelski ministar odbrane i palestinski predsednik o jačanju palestinske ekonomije (VIDEO)

Ganc je rekao Abasu da će Izrael preduzeti korake da ojača palestinsku ekonomiju, navedeno je u saopštenju iz Gancovog kabineta

Objavljeno:

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc održao je kasno sinoć sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmutom Abasom prvi posle više godina, što bi mogao biti znak promene posle niza godina skoro potpunog prekida komunikacija dok je premijer Izraela bio Benjamin Netanjahu.

Ganc i Abas sastali su se odmah posle posete sadašnjeg premijera Izraela Naftalija Beneta Vašingtonu, gde se sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Bajdenova administracija smatra Abasa ključnim igračem za nastojanja da se obnove pregovori o palestinskoj državnosti koji su već dugo u zastoju. Abas je međutim sve izolovaniji i nepopularniji na domaćoj političkoj sceni.

Izraelski list Harec je objavio da su se Abas i Ganc sastali u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je Abasovo sedište.

Ganc je rekao Abasu da će Izrael preduzeti korake da ojača palestinsku ekonomiju, navedeno je u saopštenju iz Gancovog kabineta.

Ekonomija u autonomnoj enklavi na Zapadnoj obali koju kontroliše Abas zavisi od Izraela i narušena je zbog ograničenja na kretanja koje je uveo Izrael iz bezbednosnih razloga.

Abasov savetnik Husein Šeik potvrdio je na Tviteru da je sastanak održan.

Netanjahu je vodio čvrstu politiku u odnosu na Palestince, a imao je podršku bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je odobrio niz proizraelskih poteza, uključujući preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Abas je prekinuo gotovo sve kontakte sa SAD i Izraelom tokom tih godina.

Netanjahu je više puta tvrdio da Abas nije pouzdan partner za pregovore o mirovnom sporazumu, a Netanjahuovi kritičari su takve tvrdnje odbacivali, smtrajući ih opravdanjem za izbegavanje ustupaka.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.