"DRAGI VOJNICI, HVALA ZA HEROJSTVO": Bajden odao poštu stradalim vojnicima u napadu u Kabulu
Džo Bajden, Foto: Profimedia

DELAVER

"DRAGI VOJNICI, HVALA ZA HEROJSTVO": Bajden odao poštu stradalim vojnicima u napadu u Kabulu

Vojnici koji su poginuli u Kabulu su prve žrtve među američkim snagama u Avganistanu od februara 2020. godine

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden odao je u vazduhoplovnoj bazi Dover u Delaveru poštu pripadnicima američkih snaga, koji su poginuli u četvrtak u samoubilačkom, terorističkom napadu blizu aerodroma u Kabulu.

Bajden, prva dama SAD Džil i zvaničnici administracije prisustvovali su u nedelju vojnoj ceremoniji dostojanstvenog prenosa posmrtnih ostataka 13 žrtava, koji su dopremljeni avionom američkih vazduhoplovnih snaga.

Bajden i prva dama su se prethodno sastali sa porodicama poginulih vojnika, prenosi Glas Amerike. Žrtve su imale od 20 do 31 godinu, a bili su iz više američkih država, od Kalifornije do Masačusetsa.

Među poginulima je 20-godišnji marinac iz Vajominga, čija bi supruga trebalo uskoro da se porodi, kao i pripadnik mornarice koji je poslednjem razgovoru uveravao svoju majku da će biti bezbedan. Petoro je imalo samo 20 godina, a rođeni su uoči terorističkih napada 11. septembra zbog kojih su Sjedinjene Države odlučile da izvrše invaziju nad Avganistanom.

"Dragi vojnici, hvala za herojstvo", piše u poruci na zidu vojne baze Pendlton u Kaliforniji.

Stradali pripadnici američkih snaga obezbeđivali su haotičnu evakuaciju Amerikanaca i ugroženih Avganistanaca iz Kabula gde su talibani ponovo preuzeli vlast.

-Pripadnici američkih snaga koje smo izgubili bili su heroji koji su se žrtvovali za najviše američke principe, dok su spasavali živote drugih. Njihova hrabrost i nesebičnost omogućili su da više od 117.000 ugroženih ljudi do sada bude prebačeno na bezbedno - saopštio je Bajden u subotu.

Vojnici koji su poginuli u Kabulu su prve žrtve među američkim snagama u Avganistanu od februara 2020. godine.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.