BEZOSOVA TUŽBA PROTIV NASE SRUŠILA KOMPJUTERSKI SISTEM MINISTARSTVA PRAVDE: Njihovim mukama tu nije kraj!
Džef Bezos, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

7 GB???

BEZOSOVA TUŽBA PROTIV NASE SRUŠILA KOMPJUTERSKI SISTEM MINISTARSTVA PRAVDE: Njihovim mukama tu nije kraj!

Originalni datum za ugovor je bio 1. novembar, a sada je rok pomeren na 8. novembar

Objavljeno:

Američka svemirska agencija već ima dosta posla sa probnim letom “Boingove” letelice “Starlajner” - koji je odložen na neodređeno zbog kvara ventila – a sada su kompjuteri Nase počeli su da se “ruše” zbog prevelike tužbe koja je stigla iz “Blu oridžina”.

Kompanija najbogatijeg čoveka u svetu Džefa Bezosa tužila je Nasu zbog ugovora vrednog skoro tri milijarde dolara koji je u aprilu dodelila konkurentskoj kompaniji “SpejsX” milijardera Ilona Maska. Ugovor koji predviđa izgradnju sistema za sletanje, a koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu (HLS) najranije 2024, već je bio odložen, dok ga Bezosova tužba dodatno stopirala.

Veličina tužbe “Blu oridžina” – koja u PDF-u ima preko sedam gigabajta – dovela je do obaranja softvera “Adob” u Ministarstvu pravde, kako pokazuju dokumenta do kojih je došao novinar Džoi Rulet.

Do problema je došlo zbog toga što “Akrobat” ne može da kombinuje “nekoliko stotina fajlova istovremeno bez rušenja”, preneo je Futurism.com.

Da muke budu još veće, rušenje je dovelo do jednonedeljnog odlaganja dodele ugovora o HLS Maskovoj kompaniji jer je osoblje Nase koje je moglo da popravi problem bilo prošle nedelje na 36. godišnjem svemirskom simpozijumu.

Originalni datum za ugovor je bio 1. novembar, a sada je rok pomeren na 8. novembar.

Pored Ilona Maska i Ričarda Brensona, Džef Bezos je jedan od trojice milijardera u svetu koji se utrkuju na planu svemira, a nedavno se u nju uključila i dinastija Porše.

Tek što je Brenson odneo titulu “prvog milijardera u svemiru”, Bezos je odleteo na veću visinu, a nakon što je Mask dobio Nasin ugovor najbogatiji čovek sveta ponudio je agenciji dve milijarde dolara za ugovor za izgradnju lunarnog lendera za predstojeće misije “Artemis”, koje bi slale astroanute do Meseca i nazad prvi put od 1972.

Prošle nedelje je šef Nase Bil Nelson rekao da će tužba “Blu oridžina” dodatno odložiti program “Artemis”.

Dok Masku i “SpejsX-u” ne preostaje sada ništa drugo nego da sede i čekaju, a što se tiče Nase i Ministarstva pravde, nije poznato kada će se situacija rešiti, navodi Futurism.com, zaključujući da je tužba samo poslednji udarac Bezosa koji je verovatno svestan da je izgubio ugovor od Maska.

Ali, ne odustaje od borbe do kraja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.