BAJDEN RAZGOVARAO SA BENETOM O NUKLEARNOM SPORAZUMU! Izraelski premijer je bio u poseti u Beloj kući!
Džo Bajden, Foto: Printscreen Youtube

sastanak

BAJDEN RAZGOVARAO SA BENETOM O NUKLEARNOM SPORAZUMU! Izraelski premijer je bio u poseti u Beloj kući!

Dvojica lidera nisu pridavala puno važnosti palestinskom pitanju danas očito kako bi se izbeglo javno neslaganje na početku njihovog odnosa

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas premijeru Izraela Naftaliju Benetu da je diplomatija njegova prva opcija, ali da će razmotriti i druge ako napor da oživi nuklearni sporazum s Iranom ne urodi plodom.

Bajden je to rekao u Beloj kući na prvom sastanku sa Benetom otkako je on postao premijer u junu.

"Diplomatiju stavljamo na prvo mesto da vidimo kuda će nas to odvesti. Ali ako diplomatija ne uspe, spremni smo da se okrenemo drugim opcijama", rekao je predsednik SAD.

Benet je doputovao u SAD u nameri da odvrati Bajdena od povratka Vašingtona nuklearnom sporazumu s Iranom, sklopljenom 2015. godine u vreme kada je američki predsednik bio Barak Obama. SAD su taj sporazum napustile 2018. tokom mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa. ; Trampova odluka da povuče SAD iz sporazuma navela je Teheran da vremenom odustane od ograničenja nuklearnog obogaćivanja.

Izraelski lider je rekao da ima sopstvenu strategiju da osujeti iranske nuklearne ambicije i da će o tome razgovarati sa Bajdenom. On je izrazio zadovoljstvo što se njih dvojica slažu u stavu da Iranu nikada ne bi trebalo dozvoliti da razvije nuklerno oružje.

"Iran prednjači u svetu u izvozu terora, nestabilnosti i kršenja ljudskih prava. I upravo sada dok mi ovde sedimo Iranci vrte svoje centrifuge Natancu i Fordu. I mi moramo to da zaustavimo i obojica se slažemo", rekao je Benet. ; Sastanak je trebalo da bude održan juče, ali je odložen da bi se Bajden usredsredio na napad kod aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo najmanje 13 pripadnika američke vojske, a ranjeno 18.

Dvojica lidera su u četvrtak razgovarali telefonom i predsednik Vlade Izraela je izrazio Bajdenu saučešće. ; "Upravo ovi dani ilustruju kako bi svet izgledao ako bi radikalni islamski režim nabavio nuklearno oružje. Taj savez bi bio noćna mora za čitav svet", rekao je Benet.

Bajden je jasno rekao da želi da sačuva nuklearni sporazum iz 2015. godine, a Benet je doputovao u SAD nekoliko nedelja pošto je predsednik Irana postao Ebrahim Raisi, blizak vrhovnom lideru, ajatolahu Aliju Hamneiju.

Raisi je sugerisao da će saradjivati sa SAD, ali je zauzeo tvrd stav, isključivši mogućnost pregovora čiji bi cilj bio ograničenje razvoja raketa i iranske podrške regionalnim paravojnim jedinicama, što Bajden traži da bude rešeno novim sporazumom.

Benet nastoji da uspostavi drugačiji odnos sa Bajdenom od svog prethodnika Benjamina Netanjahua koji je bio blizak Trampu. Bajden, koji je poznavao svakog premijera Izraela od Golde Meir, označio je u predizbornoj kampanji Netanjahua kao "kontraproduktivnog i ekstremno desničarskog" lidera. Bajden i Benet se takodje ne slažu u svemu. Benet se protivi stvaranju palestinske države i podržava širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, a Bajden je protiv toga.

Dvojica lidera nisu pridavala puno važnosti palestinskom pitanju danas očito kako bi se izbeglo javno neslaganje na početku njihovog odnosa.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.