KONZERVATIVNI NEMAČKI MEDIJSKI GIGANT KUPUJE "POLITICO"? Sporazum vredan MILIJARDU DOLARA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

potencijalni posao

KONZERVATIVNI NEMAČKI MEDIJSKI GIGANT KUPUJE "POLITICO"? Sporazum vredan MILIJARDU DOLARA!

U onome što bi bilo jedno od najskupljih medijskih spajanja poslednjih godina, dogovor od milijardu dolara bi bio jednak pet puta većoj godišnjoj prodaji "Politica"

Objavljeno:

Vlasnik novinarskog sajta "Politico" navodno želi da okupi čak milijardu dolara u potencijalnom poslu sa nemačkim izdavačkim gigantom "Axel Springer".

Pregovori sa Akselom, koje vodi njegov vlasnik Robert Albriton, zaokružili su potencijalnu investiciju ili potpunu prodaju, prvo je objavio New York Times.

Dogovor bi dao visoku premiju "Politicu", koji godišnje ima prihode oko 200 miliona dolara, rekle su dve osobe upoznate sa tom stvari, cifra tek treba da se dostavi na sto.

U onome što bi bilo jedno od najskupljih medijskih spajanja poslednjih godina, dogovor od milijardu dolara bi bio jednak pet puta većoj godišnjoj prodaji "Politica".

Sledi "BuzzFeed" koji je u junu potvrdio svoje planove za objavljivanje, čime je njegova procena porasla na 1,5 milijardi dolara, ili oko tri puta više od godišnjeg prihoda.

Nemačka izdavačka kuća je razmišljala o medijskim mogućnostima u SAD-u nakon što je 2015. godine kupila "Buisness Insider" za oko 500 miliona dolara. Firma je takođe stekla kontrolni udeo u izdavaču biltena "Mornin Brew".

"Axel" i "Politico" su već radili zajedno kao zajednički vlasnici "Politico Europe". Ali izdavački gigant ne može proširiti posao uz pristanak Albritona jer ne poseduje u potpunosti novinsko izdanje.

Iako bi dogovor sa "Politicom" moglo rešiti to pitanje, on će istovremeno proširiti "Axelovo" prisustvo u SAD-u, rekli su izvori.

Spajanje bi moglo poništiti "Axelove" razgovore sa rivalom "Axios" - ali oni na čelu novinske stranice tek treba da budu uzbuđeni dogovorom, dodao je jedan izvor.

Izvori su objasnili da je Albriton imao priliku da proda "Politico" Axeli pre nekoliko godina, tokom svojih ranih dana, ali Albriton to nije želeo.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Cityam.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.