NAUČNICI UPUTILI POSLEDNJI APEL: Deca igraju važnu ulogu u prenošenju DELTA SOJA korone, VAKCINIŠITE SE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ALARMANTNO

NAUČNICI UPUTILI POSLEDNJI APEL: Deca igraju važnu ulogu u prenošenju DELTA SOJA korone, VAKCINIŠITE SE!

Osećaj hitnosti podstaknut je brzim širenjem varijante delta soja, koji je sredinom juna činilo samo pet odsto slučajeva

Objavljeno:

Delta varijanta virusa korona čini oko 85 odsto novih slučajeva i čini se da deca igraju važnu ulogu u prenošenju, što je navelo naučnike da upute poslednji apel nevakcinisanim roditeljima da se vakcinišu sada, pre početka nove školske godine.

Osećaj hitnosti podstaknut je brzim širenjem varijante delta soja, koji je sredinom juna činilo samo pet odsto slučajeva.

- Videli smo da se to dešava sa britanskom varijantom, vidimo da se to sada dešava intenzivnije: i deca i adolescenti sada prenose virus mnogo efikasnije nego u ranim fazama pandemije - rekao je direktor mikrobiološke laboratorija na Univerzitetu u Atini, Atanasios Cakris, dodajući da su glavne razlike u varijanti delta od prethodnih manifestacija virusa njegova izuzetna prenosivost i sposobnost da u određenoj meri izbegne antitela koja bi ciljala prethodne varijante.

On je dodao da su uporedne studije pojedinaca iste starosti i sa dodatnim oboljenjima, koji nisu bili vakcinisani i koji su se razboleli u prethodnim talasima pandemije, u odnosu na sadašnje pokazuju da je u ovom talasu, koji karakteriše dominacija delte, infekcija puno ozbiljnija i veća je potreba za hospitalizacijom, kao i za mehaničkom podrškom za disanje.

- Nevakcinisana osoba danas je u većem riziku nego što bi bila pre šest meseci ili godinu dana, i kao rezultat toga vidimo ozbiljnije infekcije i kod mlađih odraslih osoba - rekao je on za list "Katimerini".

On je, takođe, primetio da je još jedna karakteristika četvrtog talasa pandemije značajan pad broja asimptomatskih slučajeva.

Bonus video:

02:01

MOGUĆE NOVE RESTRIKCIJE: Korona brojke opet skaču, KRIZNI ŠTAB na potezu

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.