GADAFI JE POŠTOVAO I PLAŠIO SE SAMO OVOG SRBINA: Ono što mu je rekao pamtiće ceo život! (FOTO)
Muamer Gadafi, Foto: Printscreen/Youtube

čast

GADAFI JE POŠTOVAO I PLAŠIO SE SAMO OVOG SRBINA: Ono što mu je rekao pamtiće ceo život! (FOTO)

Gadafija je upoznao preko libijskog ministra koji mu je takođe bio pacijent

Objavljeno:

Najpoznatiji otorinolaringolog, primarijus doktor Novak Vukoje, koji je inače bio član Evropske akademije nauka, preminuo je u avgustu prošle godine, ali je nekoliko godina pre toga ispričao svoje iskustvo svojim najpoznatijim pacijentom – bivšim libijskim vođom Muamerom el Gadafijem.

Doktor Vukoje je tokom svoje višedecenijske karijere lečio mnoge poznate političare, sportiste, muzičke zvezde… Gadafija je upoznao preko libijskog ministra koji mu je takođe bio pacijent.

– Pre njega sam operisao libijskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, koji je bio službeno u poseti u Beogradu tokom koje je imao napade noćnoga gušenja, koji su ga inače mučili. On je o tome ispričao libijskom vođi. Prvi put sam Gadafija posetio u januaru 2006. godine”, rekao je doktor Vukoje 2017. godine u intervjuu za “Sputnjik” i otkrio da je tu počelo veliko prijateljstvo sa libijskim vođom koji je brutalno svrgnut i ubijen 2011. godine.

– Sa njim sam proveo mnogo vremena. I danas sam u kontaktu sa njegovom ćerkom Aišom. Ona živi u Omanu sa njeno troje dece i majkom Safijom, koja je iz Mostara. Gadafi je u Mostaru završio vojnu gimnaziju i tu se zaljubio u Safiju i oženio se njome. Vojnu akademiju je potom završio u Londonu. Aiša mi se nedavno javila mejlom, otkrio je tada doktor i istakao da smatra da je Libija bila raj za vreme Gadafija.

Novak Vukoje
foto: Printscreen

– Za vreme Gadafija u Libiji se jako dobro živelo. To je jedina zemlja, a obišao sam skoro ceo svet, gde nisam video prosjaka. Svako je imao neku donaciju od države, da svaka kuća, radio – ne radio, može pristojno da živi. Libija je imala pet miliona stanovnika, a nekoliko miliona stranih radnika.

Ali, ono što će zauvek pamtiti je njegov prvi susret sa Gadafijem kada je otišao da ga operiše.

– Ponosan sam što sam imao priliku da upoznam tog čoveka. Prvi put smo razgovarali pod njegovim šatorom 2006. godine, kad sam uradio jednu intervenciju. Pozvao je i nacionalnu televiziju da snimi naš razgovor. Oduševio me je pričom koliko je pomagao našu državu materijalno, naftom… Ali, nikome nije jednostavno pred hiruršku intervenciju. Rekao je: ‘Cela Libija strepi preda mnom, a ja strepim pred jednim srpskim hirurgom.

Gadafija je poslednji put video 4. novembra 2010. godine, a diktator je ubijen 20. oktobra naredne godine.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.