EVROPSKA UNIJA UPOZORILA TALIBANE: Ne priznaju njihov režim u Avganistanu
Ilustracija, Foto: Profimedia

oglasila se eu

EVROPSKA UNIJA UPOZORILA TALIBANE: Ne priznaju njihov režim u Avganistanu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izjavila je u Madridu da EU ne priznaje vlast talibana, koji su prošle nedelje nasilno preuzeli vlast nad gotovo čitavim Avganistanom, i da sa njima nema bilo kakav politički, već samo operativni kontakt

Objavljeno:

Evropska unija (EU) je danas upozorila talibane da razgovori koje vodi sa njima radi evakuacije što većeg broja Avganistanaca iz Kabula ne znače da je Brisel spreman da prizna novi talibanski režim u toj zemlji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izjavila je u Madridu da EU ne priznaje vlast talibana, koji su prošle nedelje nasilno preuzeli vlast nad gotovo čitavim Avganistanom, i da sa njima nema bilo kakav politički, već samo operativni kontakt.

Ti operativni kontakti usmereni su na spasavanje ljudskih života, odnosno na obezbedjivanje evakuacije što većeg broja Avganistanaca, kazala je Ursula fon der Lajen tokom posete prihvatnom centru za osobe evakuisane iz Avganistana.

Talibani
foto: Printsreen/Twitter

"Imamo operativne kontakte sa talibanima u ovom kriznom trenutku, jer treba da razgovaramo u ovim teškim vremenima o tome kako da obezbedimo dolazak do aerodroma ljudima u Kabulu. Ali to je potpuno odvojeno od političkih razgovora. Ne vodimo političke razgovore sa talibanima i ne priznajemo talibane", navela je ona.

SAD i druge članice NATO-a žele da pomognu Avganistancima koji su radili za njihove snage, a sada se plaše odmazde talibana, zbog čega se ne usudjuju da krenu prema aerodromu.

Ursula fon der Lajen je rekla da je EU u kontaktu sa američkim i NATO zvaničnicima tim povodom, ali i da "radi na terenu" u Kabulu.

"Veoma je teška situacija i menja se iz minuta u minut, ali intenzivno radimo kako bismo izvukli najviše što možemo", dodala je predsednica Evropske komisije.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.