TALIBANI SEJU STRAH PO KABULU, KUCAJU OD VRATA DO VRATA: Traže sve koji su radili za STRANCE, prete i PORODICAMA!
Talibani, Foto: Profimedia

UŽAS

TALIBANI SEJU STRAH PO KABULU, KUCAJU OD VRATA DO VRATA: Traže sve koji su radili za STRANCE, prete i PORODICAMA!

Otkako je preuzela vlast nakon munjevite ofanzive, islamistička grupa pokušava da ubedi Avganistance da su se "promenili", obećavajući da "neće biti osvete"

Objavljeno:

Nakon osvajanja Kabula, talibani su krenuli u potragu za ljudima koji su radili za NATO snage ili prethodnu avganistansku vladu, upozorava se u dokumentu UN.

U njemu se navodi da militanti idu od vrata do vrata u potrazi za metama i prete njihovim članovima porodice.

Otkako je preuzela vlast nakon munjevite ofanzive, islamistička grupa pokušava da ubedi Avganistance da su se "promenili", obećavajući da "neće biti osvete".

Međutim, raste strah da postoji velika razlika između onoga što talibani kažu i rade, prenosi BBC.

Upozorenje da grupa cilja "saradnike" objavljeno je u poverljivom dokumentu RHIPTO norveškog centra za globalne analize, koji pruža obaveštajne podatke UN.

- Postoji veliki broj pojedinaca koje talibani ciljaju i opasnost je kristalno jasna. Piše da će ih talibani, ukoliko se ne predaju, uhapsiti i procesuirati, ispitati i kazniti članove njihove porodice - rekao je za BBC Kristijan Neleman, vodič grupe koja stoji iza izveštaja.

On je upozorio da je svako, ko se nalazi na crnoj listi talibana, u ozbiljnoj opasnosti, i da bi moglo da dođe do masovne egzekucije.

Strane sile nastavljaju sa naporima da svoje državljane izvedu iz Avganistana. Zvaničnik NATO-a rekao je u petak da je više od 18.000 ljudi evakuisano sa aerodroma u Kabulu u poslednjih pet dana.

Očekuje se da se još oko 6.000 ljudi, među kojima su bivši prevodioci za strane oružane sile, evakuišu do petka ujutru. Cilj je da se napori evakuacije udvostruče tokom vikenda, dodao je zvaničnik.

Izvan aerodroma situacija je i dalje haotična. Talibani sprečavaju Avganistance koji žele da odu iz zemlje, zbog čega majke prebacuju decu preko ograda američkim trupama.

Da podsetimo, talibani su u nedelju osvojili Kabul, nakon što su preplavili celu zemlju dok se strane sile povlače.

Bonus video:

02:29

ŠTA ĆE SE DESITI POSLE PADA KABULA: Darko Obradović u Usijanju dana, DA LI U AVGANISTANU SLEDI NOVI GRAĐANSKI RAT

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.