ZAOŠTRAVA SE OPASNO! Vlade TRI VELIKE SILE poslale OŠTRO UPOZORENJE IRANU u vezi ATOMSKE BOMBE!
Predsednik Irana Raisi, Foto: Profimedia

NAPETO

ZAOŠTRAVA SE OPASNO! Vlade TRI VELIKE SILE poslale OŠTRO UPOZORENJE IRANU u vezi ATOMSKE BOMBE!

Veoma oštro saopštenje

Objavljeno: 15:37h

Vlade Francuske, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske poslale su zajedničko saopštenje i upozorenje Iranu. Prenosimo ga:

"Mi, vlade Francuske, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, primećujemo sa velikom zabrinutošću najnoviji izveštaj IAEA koji potvrđuje da je Iran prizveo uranijum obogaćen do 20 odsto, prvi put, i daje znatno povećao svoje kapacitete za proizvodnju uranijuma obogaćenog do 60 odsto.

Naglašavamo da su ovo ozbiljna kršenja obaveza Irana po Zajedničkom planu akcije (JCPOA). I jedno i drugo su ključni koraci u razvoju nuklearnog naoružanja, i Iran nema kredibilnih civilnih potreba za bilo kojom od tih mera. Naša zabrinutost je produbljena činjenicom da je Iran značajno ograničio pristup za IAEA povlačeći se iz dogovora o monitoringu iz JCPOA, i prekinuo je aplikaciju dodatnog protokola.

Aktivnosti Irana su za još veću brigu ako se zna da su pregovori u Beču prekinuti iranskim zahtevom, već dva meseca, i da Iran još nije dostavio datum nastavka pregovora. Dok odbijaju da pregovaraju, Iran pravi situaciju na terenu koja dodatno komplikuje povratak u sporazum.

Iran mora zaustaviti sve aktivnosti koje su u suprotnosti sa sporazumom odmah. Pozivamo Iran da se vrati na pregovore u Beč što je pre moguće, i da se oni okončaju brzim uspešnim zakljčkom. Više puta smo ponavljali da vreme nije ni na čijoj strani."

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/www.auswaertiges-amt.de)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.