BATINE ZBOG SLADOLEDA, NEĆE SMETI NA TERASU, AMPUTACIJA ZBOG "NEZAKONITIH ODNOSA": Šta očekuje ŽENE u AVGANISTANU?!
Avganistan, Foto: Profimedia

pakao na zemlji

BATINE ZBOG SLADOLEDA, NEĆE SMETI NA TERASU, AMPUTACIJA ZBOG "NEZAKONITIH ODNOSA": Šta očekuje ŽENE u AVGANISTANU?!

Šerijat na arapskom znači "put" i ne odnosi se na skup zakona već na široko rasprostranjene moralne principe izvedene iz Kurana i izreka (hadisa) proroka Muhameda...

Objavljeno: 15:43h

Brzopotezno osvajanje Avganistana od strane talibana nakon povlačenja međunarodnih trupa iz te zemlje dovelo je do paničnog straha od ponovnog uspostavljanja režima zasnovanog na rigidnim šerijatskim zakonima posebno zbog načina na koji se odnosi prema ženama.

Šerijat na arapskom znači "put" i ne odnosi se na skup zakona već na široko rasprostranjene moralne principe izvedene iz Kurana i izreka (hadisa) proroka Muhameda.

Šerijat deluje kao kodeks života kojeg bi svi muslimani trebalo da se pridržavaju, uključujući molitve, post i priloge za siromašne.

Suprotno uvreženom mišljenju, šerijat nije knjiga pravila niti skup propisa o kojima se odlučuje na sudu.

Prethodni talibanski režim u Avganistanu sledio je ekstremnu verziju šerijata koja je u njihovom tumačenju podrazumevala i kazne poput javnog bičevanja, kamenovanja, pa i pogubljenja, kao i zabranu muzike, televizije i video-zapisa.

Gde se praktikuje?

Šerijat se primenjuje u različitom stepenu i sa velikom raznolikošću u praksi – kako kod pojedinih muslimana, tako i u pretežno muslimanskim zemljama kao što su Saudijska Arabija, Katar i Iran.

Prema šerijatskom pravu, zločini se dele u tri kategorije: "tazir" prekršaji su najmanje ozbiljni i o njima odlučuje sudija. Zločini u vezi sa "kisas-om" podrazumevaju odmazdu jednaku onoj koju je doživela žrtva.

"Hududi" su najteži prestupi koji se smatraju zločinima protiv Boga.

"Tazir" krivična dela uključuju krađu među rođacima, neuspešnu pljačku, kao i lažno svedočenje i pozajmljivanje novca.

"Kisas" je islamski izraz koji se tumači kao "oko za oko". U slučaju ubistva, "kisas" daje pravo da se oduzme život ubici nakon osuđujuće presude, ako sud to odobri.

Preljuba, "nezakonit seks", konzumiranje alkohola, krađa i pljačka potpadaju pod "hudud", što znači da se počinioci mogu bičevati, kamenovati, amputirati delovi tela, prognati ili pogubiti.

Iako su talibani posle preuzimanja Kabula najavili da su posvećeni poštovanju prava žena prema šerijatskom sistemu i da će one raditi rame uz rame sa muškarcima u okviru islamskih zakona, nije jasno šta to tačno znači u praksi.

"Uveravamo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije. Žene će raditi rame uz rame s nama. Dozvolićemo ženama da rade i studiraju u našim islamskim okvirima. Biće veoma aktivne u našem društvu, u našim okvirima", istakao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Represija nad ženama u Avganistanu

Pod vladavinom talibana devedesetih godina prošlog veka, žene su praktično stavljene u kućni pritvor i nije im bilo dozvoljeno da rade ili da se obrazuju.

Svaka ženska osoba starija od osam godina morala je da nosi burku i ukoliko je htela da napusti kuću morala je da ide u pratnji muškog srodnika.

Ženama nije bilo dozvoljeno da nose cipele sa visokim potpeticama, jer "nijedan muškarac ne bi smeo da čuje ženske korake".

Stranac ne bi trebalo da čuje "ženski glas kako glasno govori u javnosti".

Nije bilo dozvoljeno fotografisanje, snimanje ili prikazivanje slika žena u novinama, knjigama, prodavnicama ili kući.

Ženama nije bilo dozvoljeno da se pojavljuju na balkonima.

Reč "žene" morala je da se ukloni iz bilo kog imena mesta.

Tokom prethodne vladavine talibana, žene koje su prekršile ova pravila podvrgavane su javnom bičevanju, kamenovanju, a u nekim slučajevima su i javno pogubljene.

Dobijale su batine ako bi jele sladoled ili ako bi im se video otkriven bilo koji deo tela, a uskraćivana im je i zdrastvena nega.

Radikalne interpretacije Kurana

Da je nasilje nad ženama dozvoljeno najčešće je traženo i tumačeno stihovima (surama) iz Kurana. Tako je jedan od najkontroverznijih sura 4:34 za koji mnoge aktivistkinje za ženska prava nazivaju i "DNK patrijarhata".

"Muževi bi se trebalo u potpunosti brinuti o svojim ženama, uz blagodati koje je Bog dao nekima više od drugih i s onim što troše od vlastitog novca. Pravedne žene su pobožne i čuvaju ono što bi Bog hteo da čuvaju u odsustvu muževa. Ako se bojite neposlušnosti svojih supruga, prvo ih opomenite (na Božji nauk), zatim ih ignorišite kad legnete u krevet i (na kraju) ih udarite".

Bez obzira na novije i "modernije" prevode, radikalne interpretacije ovog i drugih stihova iz Kurana učinile su mnoge žene potlačenim.

Zbog sećanja na surovu vladovinu i odnos talibana prema ženama ne čude sveže slike sa kabulskog aerodroma gde majke preko zida predaju svoju žensku decu u nepoznate ruke ne bi li ih izbavile.

Bonus video:

02:18

MILAN ANTONIJEVIĆ, ADVOKAT ZA LJUDSKA PRAVA: Mladi ljudi moraju da znaju kakve su bile razmere ratova!

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.