OBJAVLJENI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA O EFIKASNOSTI VAKCINA PROTIV KORONE: Veoma su zanimljive brojke za FAJZER
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAUČNICI POTVRDILI

OBJAVLJENI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA O EFIKASNOSTI VAKCINA PROTIV KORONE: Veoma su zanimljive brojke za FAJZER

Istraživači podvlače da su obe vakcine i dalje efikasna zaštita od infekcije bilo kojom varijantom, i da sprečavaju hospitalizaciju i smrtni ishod i kod delta soja korone

Objavljeno:

Novo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da efikasnost Fajzer/BioNTech vakcine protiv korone splašnjava brže od ostalih, kad je reč o mutacijama koronavirusa kao što je Delta soj.

Istraživanje se pojavilo u vreme kad nekoliko država, među njima i zemlje koje su se dosad oslanjale na Fajzerovu vakcinu, kao što su SAD i Izrael, najavljuju imunizaciju trećom dozom vakcine. Pošto i u SAD i u Izraelu ima mnogo novih infekcija, ove države se nadaju da će povećati imunitet kod svih koji će dobiti treću dozu vakcine.

Prema zbirnom izveštaju koji je objavio The Independent, Fajzerova vakcina je bila oko 90 odsto efikasna protiv infekcije jedan mesec posle druge doze. Ovo se, međutim, smanjilo na 85 odsto dva meseca posle primanja druge doze, odnosno na 78 odsto posle tri meseca. Studija se bavila i Oksford/AstraZeneka vakcinom, i za nju je ustanovljen pad od 6 odsto, sa 67 na 61 odsto, u istom periodu. Uprkos tome što AstraZeneka počinje sa manjom efikasnošću, naučnici tvrde da bi moglo da se desi da ove dve vakcine jednako štite pet meseci posle vakcinacije.

Rezultati istraživanja, koje je najveće do danas, još uvek nisu potvrđeni. Istraživači podvlače da su obe vakcine i dalje efikasna zaštita od infekcije bilo kojom varijantom, i da sprečavaju hospitalizaciju i smrtni ishod i kod delta soja korone.

Infographic: Pfizer Losing Efficacy Faster Against Delta Variant | Statista You will find more infographics at Statista

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.