BORELJ SAOPŠTIO: Situacija u AVGANISTANU je katastrofa za Avganistance i Zapad!
Žozep Borelj, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

mišljenje

BORELJ SAOPŠTIO: Situacija u AVGANISTANU je katastrofa za Avganistance i Zapad!

Borel je rekao da mu je neposredni prioritet da u Evropu dovede ljude koji su radili sa EU

Objavljeno:

Visoki predstavnik EU i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel rekao je danas na sastanku sa evroposlanicima da je situacija u Avganistanu "katastrofa" za Avganistance i za Zapad.

Na vanrednom sastanku sa Borelom bili su evroposlanici iz Odbora za spoljne poslove (AFET), Odbora za razvoj (DEVE) i Delegacije za odnose sa Avganistanom koji su istakli da Evropa mora da pruži humanitarnu pomoć i postigine jedinstvo oko rešavanja pitanja migracije.

Borel je rekao da mu je neposredni prioritet da u Evropu dovede ljude koji su radili sa EU. "Imamo moralnu obavezu da ih podržimo" da napuste Avganistan, rekao je, objavio je Evropski parlament (EP).

Poslanicima EP Borel je takodje rekao da je "EU spremna da razgovara o humanitarnoj pomoći sa talibanima" ali je naglasio da to ne znači političko priznanje režima.

Govoreći o perspektivi na dugi rok, potpredsednik Evropske komisije rekao je da "postoje lekcije koje se mogu izvući iz ove operacije 'izgradnje nacije".

"SAD su 20 godina trošile 300 miliona dolara dnevno, na kraju su veoma skromnim rezultatima", rekao je Borel dodajući da se SAD sada pitaju da li je u Avganistanu "izgradnja nacije" ikada bila cilj.

; Većina evroposlanika pozvala je na spasavanje gradjana Avganistana koji su radili za EU ili na unapredjenju zajedničkih vrednosti.

Takodje su pozvali da se pomogne zemljama u susedstvu Avganistana koje bi mogle da prime veliki broj izbeglica, kao i da se podrže članice EU koje će možda morati da prime nove izbeglice.

Neki evroposlanici istakli su potrebu da se razvije koordinisana politika EU prema Avganistanu, Centralnoj Aziji i regionalnim silama koje su tu aktivne.

"Potreban nam je novi pristup u Avganistanu jer će novi igrači pokušati da popune politički vakuum u zemlji", rekao je predsedajući Spoljnopolitičkom odboru EP Dejvid Mekalister posebno ukazujući na Rusiju i Kinu.

Kako je dodao, u sadašnjim veoma zabrinjavajućim uslovima, vodeći prioritet EU treba da budu humanitarne akcije.

Šef Odbora za razvoj EP Tomas Tobi (Tobé) rekao je da nasilje, suša i kovid-19 za posledicu već imaju da je za 18 miliona ljudi, što je gotovo polovina avganistanske populacije, potrebna humanitarna pomoć. Tu je i gotovo četiri miliona raseljenih ljudi.

"Ti brojevi će verovatno rasti, zato je ključno da medjunarodna zajednica nastavi da podržava Avganistance a da talibanski lideri osiguraju da lokalni i medjunarodni akteri koji pomažu ljudima mogu da nastave sa svojim aktivnostima bezbedno", istakao je Tobi.

Predsedavajući Delegaciji EP za odnose sa Avganistanom Petras Auštrevičius rekao je na sastanku da je za bezbednu evakuaciju iz Avganistana potrebna zajednička akcija koordinisana na nivou EU.

Bonus video:

02:38

DALEKO JE EVROPA: (Ne)dostižan cilj pregovora?! (KURIR TV)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.