PRIPADNICI BOKO HARAMA PREDAJU SE NIGERIJSKOJ VOJSCI: Opasnost nije prošla, nezadovoljni su!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nigerija

PRIPADNICI BOKO HARAMA PREDAJU SE NIGERIJSKOJ VOJSCI: Opasnost nije prošla, nezadovoljni su!

Nigerijska vojska pripisuje predaje i bekstvo „nedavnoj eskalaciji ofanzivnih operacija“

Objavljeno:

Više od hiljadu pripadnika Boko Harama predalo se nigerijskoj vojsci poslednjih nedelja, zajedno sa stotinama žena i dece verovatno pripadnicima njihovih porodica.

Kamerunske vlasti su takođe objavile da su se najmanje osamdeset i dva operativca Boko Harama predala ili prebegla, takođe sa svojim porodicama. Prema kamerunskim vlastima, mnogi od prebega Boko Harama su Nigerijci, ima ih i iz Čada, prenosi cfr.org.

Nigerijska vojska pripisuje predaje i bekstvo „nedavnoj eskalaciji ofanzivnih operacija“. Možda. Međutim, tok predaja i prebega eskalirala je od smrti vođe Boko Harama Abubakara Šekaua u maju, što je istovremeno rezultat i katalizator tekuće konsolidacije džihadističkih grupa u jezeru Čad pod Islamskom državom u Zapadnoj Africi (ISVA ). Postoji mogućnost da su bekstva i predaje među onima koji su bili na strani gubitnika ili koji ne mogu prihvatiti novo rukovodstvo.

Ipak, bekstvo iz Boko Harama moglo bi biti dobra vest za opsednuto stanovništvo basena jezera Čad - uključujući delove Kameruna, Čada, Nigra i severne Nigerije - ako dovedu do smanjenja nasilja. Za sada, međutim, nema znakova da se to dogodilo. Naprotiv, džihadistička aktivnost, koju očigledno vodi ISVA, se ubrzala.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.