EVO KO JE SUPRUGA BIVŠEG PREDSEDNIKA AVGANISTANA: Završila POLITIČKE NAUKE, talibani bi joj sigurno našli grešku!
Rola Sadeh, Foto: Printscreen/Twitter/NazeerRida

PRVA DAMA AVGANISTANA

EVO KO JE SUPRUGA BIVŠEG PREDSEDNIKA AVGANISTANA: Završila POLITIČKE NAUKE, talibani bi joj sigurno našli grešku!

Međunarodni mediji su istakli ženu koja je bila prva dama Avganistana, Rola Sadeh, supruga bivšeg predsednika Ašrafa Ganija, libanskog porekla

Objavljeno:

Prošle nedelje prestala je vladavina bivšeg predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju, najavivši ostavku, dok je pokret "Taliban", narednog dana objavio da kontroliše Kabul.

Međunarodni mediji su istakli ženu koja je bila prva dama Avganistana, Rola Sadeh, supruga bivšeg predsednika Ašrafa Ganija, libanskog porekla.

Rola Sadeh je živela u Sjedinjenim Američkim Državama, a takođe je živela i u glavnom gradu Francuske, Parizu.

Rola Saadeh kaže, u jednom od svojih intervjua za štampu, da radije prihvata sve identitete kako bi svima bila od koristi, s obzirom na to da prihvatanje jednog identiteta može biti uzrok sukoba sa drugima.

Sadeh je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Parizu, i ima odličan francuski akcenat, iako je napustila Francusku i 30 godina živela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rola Sadeh bila je deo studentske revolucije u Francuskoj 1968. godine, prema izveštaju koji je objavila francuska novina "France 24".

Sedamdesetih godina prošlog veka Rola Sadeh radila je u kancelariji "France Press" u Bejrutu, što joj je dalo kvalitete poput tačnosti, brzine i strogosti.

Kada je postala predsednikova supruga, to je bio sam po sebi izazov, jer je kao hrišćanka strankinja postala prva dama konzervativne muslimanske zemlje. Rola kaže da je to bio izazov jer su prava žena u toj zemlji bila slaba, uprkos napretku koji je postignut.

Rola Sadeh kaže, u ranijim izjavama, da je to što je hrišćanka bio razlog za kritiku njenog muža, Ašrafa Ganija, dodajući: "Ali ta stranica je okrenuta."

Podržala je francuski zakon koji zabranjuje nošenje nikaba na javnim mestima i dozvoljava nošenje samo vela i kaže da nikab ometa sposobnost ženama da se kreću, ali istovremeno smatra da je apsolutno pravo žena da nose dugu odeću koja je u skladu sa njihovim verskim ubeđenjima.

Gani je svoju suprugu Rolu Sadeh upoznao tokom studija na američkom univerzitetu u Bejrutu 1969. godine, prema izveštaju "Al Arabija".

Nakon toga, Gani se vratio da predaje na Univerzitetu u Kabulu, zatim je otputovao u Sjedinjene Američke Države i radio na nekoliko lokacija, pre svega na Univerzitetu Džon Hopkins, pre nego što je zauzeo mesto ekonomiste u Svetskoj banci.

Gani je sa suprugom Rolom Sadeh boravio u Sjedinjenim Američkim Državama i bio na nekoliko funkcija UN, pre nego što se 2001. vratio u Avganistan sa suprugom, sa kojom ima dva sina, fotografa Marjam i Tarika, koji radi na polju softvera i IT-a.

Pokret "Taliban" objavio je da kontroliše Avganistan, nakon što je predsednik Ašraf Gani napustio zemlju. Pokret je najavio opštu amnestiju za sve njegove protivnike, uključujući i one koji su sarađivali sa stranim snagama, piše Sputnik Arabic.

Rolu Sadeh bi Talibani ubili ako ništa drugo onda zbog tri stvari: hrišćanka je, Libanka - strankinja, i podržava veća prava i slobode za žene.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.