SAD: Samo pouzdane duvanske alternative mogu na tržište
Cigarete, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

odlučili su tako

SAD: Samo pouzdane duvanske alternative mogu na tržište

Kako se navodi u obrazloženju odluke, elektronske cigarete proizvođača JD Nova nisu imale odgovarajuću procenu uticaja na okolinu.

Objavljeno:

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odbila je zahtev (RTF) kompanije JD Nova Group LLC za komercijalizaciju njihovih približno 4,5 miliona proizvoda (Pre Market Tobacco Authorisation – PMTA), zbog nedostatka kompletne dokumentacije koje novi duvanski proizvodi moraju podneti pre izlaska na tržište.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, elektronske cigarete proizvođača JD Nova nisu imale odgovarajuću procenu uticaja na okolinu.

"Proizvođač duvanskih proizvoda će moći i naknadno dopuniti dokumentaciju", navodi se u obrazloženju FDA, ali se dodaje da je JD Nova u međuvremenu dužna ukloniti sa tržišta oko 4,5 miliona proizvoda.

Američka agencija za hranu i lekove prošle godine imala je pune ruke posla zbog hitne autorizacije vakcina protiv korona virusa što je i danas svetska goruća tema, ali i zbog sprovođenja regulacije tržišta duvanskih proizvoda koja je, po nalogu prethodne administracije, započela neposredno pre pandemije.

FDA je od svih proizvođača duvanskih i elektronskih proizvoda na bazi nikotina zatražila da podnesu zahtev za slobodnu prodaju na američkom tržištu. Procedura revizije zahteva traje i dalje, a na adresu FDA su stigle prijave za čak 6,5 miliona proizvoda od preko 500 proizvodjača.

Poznato je da je od 2019. godine do danas PMTA autorizaciju dobio uredjaj IQOS kompanije Philip Morris, i to najpre za uredjaj 2.4 a prošle godine i za novu seriju IQOS-a. FDA je takodje tokom prošle godine autorizovala IQOS kao proizvod manjeg rizika (MRTP).

U obrazloženju takve odluke navodi se da je utvrdjeno da IQOS zagreva, a ne sagoreva duvan, te da se korišćenjem ovog uredjaja značajno smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štetnih hemikalija, kao i da naučna istraživanja potvrdjuju da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama.

Centar za kontrolu duvanskih proizvoda pri FDA insistira na rigoroznoj kontroli proizvoda na bazi duvana ili nikotina koji se prodaju na ovom tržištu.

Iako autorizacija duvanskih proizvoda ne znači da su ovi proizvodi u potpunosti bez rizika, postupak pregleda osigurava da je puštanje na tržište proizvoda u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, uzimajući u obzir rizike i koristi za stanovništvo u celini.

Bonus video:

ŠTA ĆE SVE POSKUPETI OD JANUARA: Režije, cigarete, veće takse! Ovo su detaljna poskupljenja (KURIR TELEVIZIJA)
01:08

ŠTA ĆE SVE POSKUPETI OD JANUARA: Režije, cigarete, veće takse! Ovo su detaljna poskupljenja (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media