AMERIKA UNIŠTILA PASOŠE ODREĐENIH AVGANISTANACA DOK SU SE SPREMALI DA EVAKUIŠU ZGRADU: Sumnja se da je OVO RAZLOG!
Kabul, Foto: Profimedia

strah

AMERIKA UNIŠTILA PASOŠE ODREĐENIH AVGANISTANACA DOK SU SE SPREMALI DA EVAKUIŠU ZGRADU: Sumnja se da je OVO RAZLOG!

Stejt department nije odgovorio na zahtev za komentar o uništavanju pasoša

Objavljeno:

Američko osoblje uništilo je pasoše nekih Avganistanaca kada su se uklanjali svi osetljivi materijali u američkoj ambasadi u Kabulu u pripremi za potpunu evakuaciju.

Nije jasno zašto su pasoši uništeni, ali moguće je da su diplomate utvrdile da bi bilo opasno da dokumenti dođu u ruke pripadnika Talibana, koji bi zatim mogli da ciljaju te Avganistance. Nedostatak pasoša stvara velike komplikacije za Avganistance koji očajnički i hitno pokušavaju da napuste zemlju.

Talibani
foto: Profimedia

„U Ambasadi su otkazani termini za vize i pasoše, a pasoši koji su bili u posedu ambasade su uništeni. Trenutno nije moguće pružati dodatne vizne usluge u Avganistanu ”, kaže se u poruci iz Kimove kancelarije.

„Stejt department savetuje sve ljude koji čekaju na obradu da pronađu sklonište i sačekaju dalja uputstva. Ne bi trebalo da idu na aerodrom dok ih na to ne pozovu i trebalo bi da pažljivo prate uputstva."

Avganistanci, Talibani
foto: Profimedia

Zastupnik Tom Malinovski rekao je da će SAD morati da smisli načine za proveru identiteta Afganistanaca čiji su pasoši spaljeni.

„Moraćemo da uzmemo ljude bez pasoša i da ih proverimo na druge načine, na primer s njihovim telefonskim brojevima. U mnogim slučajevima znamo njihove kontaktne podatke i njihove brojeve telefona i na taj način ćemo morati da ih identifikujemo. Sjedinjene Države ne štite potpuno evakuisanu američku ambasadu u Kabulu, ali se kompleks nalazi u jako utvrđenom području, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Price.

Stejt department nije odgovorio na zahtev za komentar o uništavanju pasoša.

(Espreso / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.