HRABRE AVGANISTANKE SE SKUPILE I PROTESTOVALE U CENTRU KABULA dok svuda po gradu vršljaju TALIBANI! (VIDEO)
Ludo hrabre, Foto: Hamza Dawar/Twitter

VELIKA HRABROST

HRABRE AVGANISTANKE SE SKUPILE I PROTESTOVALE U CENTRU KABULA dok svuda po gradu vršljaju TALIBANI! (VIDEO)

One su uzvikivale slogane i tražile svoja prava

Objavljeno:

Nekoliko žena u Kabulu, glavnom gradu Avganistana koji je sad pod kontrolom Talibana, kao i cela država, izašle su na ulice, nepokrivene burkama, i održale pravi protest, na kojem su tražile prava na obrazovanje, zaposlenje, učešće u političkom životu, zbog straha da će Talibani sve ovo ukinuti.

One su juče hrabro na ulici govorile o ovim zahtevima, a novinari su snimili i podelili na društvenim mrežama snimke i fotografije ovih žena, koje su uzvikivale slogane i pokazivale poruke pisane na papiru.

- Posao, obrazovanje, učešće u političkom životu je naše pravo! Ne brišite žene! Budite glas Avganistanki - uzvukivala je jedna od ovih žena, prenosi novinar Golnaz Esfandiari.

Na drugom snimku, koji je podelio iranski novinar i aktivista Masih Alinedžad, vide se naoružani Talibani kako gledaju žene koje protestuju, ali ne intervenišu. Opisujući ih kao "hrabre", Alinedžad je napisao da se nada da će još muškaraca i žena da im se pridruži.

Otkako su Talibani preuzeli Avganistan, na kraju zauzevši Kabul u nedelju, gotovo bez ikakvog otpora, svetski lideri i aktivisti izražavaju brigu da će ovi fundamentalisti unazaditi plodove borbe za ženska prava koji su postignuti u protekle dve decenije.

U ponedeljak, BBC je izvestio da glavni TV kanali u Avganistanu, uključujući i TOLO news kanal, još uvek emituju vesti, ali da nema voditeljki.

Medijski izveštaju takođe tvrde da su Talibani već izbacili žene sa radnih mesta u bankama u gradu Kandaharu, koji je pao u njihove ruke prethodne nedelje. Naoružani muškarci su ih, prema ovim izveštajima, "ispratili" kućama i rekli im da se ne vraćaju na posao. Sličan događaj zabeležen je u Heratu.

Mnoge žene u Avganistanu su se preobukle u tradicionalnu odeću u toku vikenda, uzdržavajući se od nošenja zapadnjačke odeće, kao što su farmerke i majice. Neke su obukle i plave burke, koje Talibani smatraju "pristojnim". Bilbordi širom grada na kojima su ženska lica su odmah ofarbani, od strane vlasnika prodavnica, koji se plaše odmazde.

Talibani se striktno drže šerijatskog zakona, prema kojem su žene podređene muškarcima, i zabranjeno im je da rade, a devojčicama je zabranjeno da se edukuju. Ovaj zakon takođe zahteva od žena da se oblače konzervativno, da nose hidžab, da pokriju glavu, i da mogu da izlaze napolje samo u društvu muškarca iz porodice.

Ipak, Talibani su u utorak na nacionalnoj TV rekli da "ne žele da žene budu žrtve njihovog novog režima". Enamula Samangani, član Kulturne komisije Talibana, rekao je da žene "nemaju razloga da se plaše", i da "prema šerijatskom zakonu treba da budu i u strukturama vlasti".

Talibani su takođe opovrgli navode da se devojčice šalju kućama iz škola. Portarol Talibana Sohail Šahin rekao je za BBC da su takve glasine netačne. On je dodao da će ženama biti dozvoljeno da rade, da izlaze iz kuće i da idu u školu, dok nose hidžab.

U utorak, TOLO news je objavio snimak jedne od svojih radnica, Hasibe Etkpal, u kojem se tvrdi da nema zabrane za žene da rade u medijima. A od danas, posle dva dana odsustva, voditeljke su se ponovo pojavile na malim ekranima.

Visoki talibanski zvaničnik je takođe dao izjavu za TV, a intervjuisala ga je novinarka, što je bilo nezamislivo poslednji put kada su Talibani imali vlast.

Ipak, aktivisti za prava žena, među kojima je i Paštana Durani iz neprofitne organizacije "Learn Afghanistan", govoreći za BBC, upozorila je da ljudi moraju biti svesni da su dve različite stvari ono što talibani govore i ono što talibani rade.

Između 1996. i 2001, kad su Talibani poslednji put bili na vlasti, ženama je branjeno da rade i obrazuju se, a nisu mogle da izađu iz kuće bez društva muškog člana porodice. Onima koje nisu poštovale ova pravila sledila su javna bičevanja i kamenovanja do smrti.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.