AVGANISTANKE SU IZAŠLE NA ULICU: Sumnjamo da ima neko hrabriji od njih na PLANETI TRENUTNO! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Tviter

jasne

AVGANISTANKE SU IZAŠLE NA ULICU: Sumnjamo da ima neko hrabriji od njih na PLANETI TRENUTNO! (VIDEO)

Na video snimku objavljenom uz post vidi se grupa od nekoliko desetina žena kako na ulici u Kabulu drži transparente i protestuje

Objavljeno: 18:00h

Nekoliko desetina žena okupilo se u oblasti Vazir Akbar Kan, u Kabulu tražeći jednaka prava i učešće u vladi, politici i ekonomiji. Žene nisu imenovale talibane direktno, ali su nastavile da protestuju, dok se talibani trude da uspostave kontrolu nad gotovo celom zemljom.

To je na svom Tviteru objavio dopisnik NBC njuza Ričard Engel.

- Hrabre Avganistanke protestuju tražeći svoja prava. Rad, obrazovanje i političko učešće je pravo svake žene - napisao je on.

Na video snimku objavljenom uz post vidi se grupa od nekoliko desetina žena kako na ulici u Kabulu drži transparente i protestuje.

Žene su zamolile nosioce vlasti da ne zaborave svoja prava uoči talibanskog režima. Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom od 1996. do 2001, namećući stroge uslove i pravila, sledeći strogo tumačenje islamskog zakona.

Pod njihovom vlašću, žene su morale da budu pokrivene i iz kuće su smele da izađu samo u pratnji muškarca.

Talibani su takođe zabranili devojčicama da pohađaju školu, a ženama da rade van kuće, a zabranjeno im je i glasanje.

Talibani
foto: Profimedia

Zarifa Gafari, prva gradonačelnica Avganistana, u nedelju je izjavila da nema druge nego da čeka da talibani dođu i ubiju je.

- Sedim ovde i čekam da dođu. Ne postoji niko ko bi pomogao meni ili mojoj porodici. Oni će doći po ljude kao što smo mi i ubiti nas. Ne mogu da napustim porodicu. I, svejedno, gde bih otišla? - rekla je Zarifa, u razgovoru sa britanskim izdanjem iNevs.

Situacija u Avganistanu je eskalirala kada se vlada predala talibanima. Avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje pošto su talibani preuzeli vlast nakon što su se infiltrirali na granice Kabula.

Uznemirujuće slike iz grada pojavile su se dok se civili okupljaju na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu kako bi napustili grad usred haosa.

Danas su iz Avganistana evakuisana i dvojica državljana Srbije. Oni su bezbedno sleteli u Taškent, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Marko Pribak i Aleksandar Cvejić prebačeni su Uzbekistan evakuacionim letom koji je organizovala Nemačka.

Evakuacija je organizovana zahvaljujući diplomatskim naporima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i otpravnika poslova Ambasade Srbije u Indiji Siniše Pavića, u čijoj je nadležnosti i Avganistan.

U Ministarstvu kažu da se nastavljaju napori da se u najkraćem roku iz Avganistana evakuiše i preostala državljanka Srbije, koja je zatražila evakuaciju.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.