TURSKA U PREGOVORIMA: Odobravaju poruke talibana u Avganistanu!
Mevlut Čavušoglu, Foto: Printscreen/youtube

drama

TURSKA U PREGOVORIMA: Odobravaju poruke talibana u Avganistanu!

"Nastavljamo dijalog sa svim stranama, uključujući talibanima", rekao je Čavušoglu novinarima tokom posete Jordanu

Objavljeno: 15:40h

Turska pregovara sa svim stranama u Avganistanu, uključujući talibane, i pozitivno gleda na poruke islamističkih militanata otkako su preuzeli kontrolu nad zemljom, izjavio je danas tuski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Nastavljamo dijalog sa svim stranama, uključujući talibanima", rekao je Čavušoglu novinarima tokom posete Jordanu, a prenosi agencija Rojters.

Prema njegovim rečima, Turska, kao članica NATO, koja ima 600 vojnika u Avganistanu, nastaviće i razgovore sa Sjedinjenim Državama i drugima o bezbednosti na aerodromu i tranziciji u Avganistanu.

"Sve strane u Avganistanu će međusobno pregovarati o svim ovim pitanjima - ko će biti u tranzicionoj vladi, kakva će biti vlada. O svemu tome ćemo razgovarati, ali zemlja se sada mora smiriti", poručio je Čavušoglu.

"Mi pozitivno gledamo na poruke koje su talibani do sada uputili, bilo strancima, diplomatskim pojedincima ili sopstvenom narodu. Nadamo se da ćemo to videti i na delu", dodao je Čavušoglu.

Turski predsednik Tajip Erdogan, koji je pozvao na smirenje situacije u Avganistanu i kritikovao napredak talibana, rekao je prošle nedelje da bi se mogao sastati s pobunjenicima u okviru napora da se okončaju borbe u Avganistanu.

Čavušoglu je govorio samo dan nakon što je jedan izvor iz turske službe bezbednosti rekao da je Ankara odustala od planova za obezbeđivanje i upravljanje aerodromom u Kabulu posle povlačenja drugih snaga NATO iz Avganistana zbog haosa koji je usledio nakon pobede talibana.

Podsetimo, talibanski zvaničnici su rekli da će dati amnestiju svima koji su bili u vladi, kao i da žele da i žene budu u novoj vladi.

Bonus video:

02:29

ŠTA ĆE SE DESITI POSLE PADA KABULA: Darko Obradović u Usijanju dana, DA LI U AVGANISTANU SLEDI NOVI GRAĐANSKI RAT

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.